Mejla

Oisín Cantwell

Groteskt att Johanna Möller får ärva sin mamma

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Johanna Möller misstänks än en gång för att vilja mörda sin mamma.

Det är groteskt att hon har laglig rätt att ärva henne.

Möller är dömd till livstids fängelse för att ha mördat sin far och försökt mörda sin mor.

Mamman överlevde med nöd och näppe, hon bedöms leva under hot och har ännu över två år efter den grova knivattacken i sommarhuset skydd.

1 av 2 | Foto: TT

Men dottern tycks inte ge upp. En dömd mördare som är placerad på samma anstalt som den hon är intagen på har slagit larm om att "Johanna Möller försöker manipulera många intagna här" och en belöning på en miljon kronor till den som mördar modern är utfäst.

Polisutredning har inletts och Möller har delgetts misstanke om stämpling till mord.

Saknas undantagsregler

Om bevisen räcker fälls hon än en gång. Så långt är lagen tillräcklig. Men det finns en annan aspekt av detta makabra fall där paragraferna inte räcker.

Johanna Möller har nämligen laglig rätt att ärva sin moder. Du läste rätt, trots att hon är dömd för att ha försökt ta henne av livet har hon rätt till sin arvedel, det som på juridiska heter laglott.

Första paragrafen i 15:e kapitlet i Ärvdabalken säger uttryckligen nej till möjligheten att mörda sig till ett arv. Möller har alltså inte rätt till en del av den aktningsvärda förmögenhet som fadern lämnade efter sig.

Men det finns inga undantagsregler för den som utsätter sin förälder för annan grov brottslighet.

Det är fritt fram att tortera, misshandla eller grovt trakassera mamma eller pappa och ändå få ut sin beskärda del av värdet på villan, bostadsrätten, bilen eller vad det nu är som en person lämnar efter sig.

Och den plågade föräldern kan inte göra någonting åt saken genom exempelvis ett testamente. Hen är bakbunden av lagen. Rätten att ärva är mycket stark och hårt reglerad.

Unikt fall

Lagstiftare i andra länder har tänkt annorlunda. I exempelvis Danmark kan en utsatt människa i domstol kräva att en släkting förvägras sin del av arvet, om släktingen utsatt honom eller henne för grovt brott. Norge har en liknande bestämmelse.

Fallet Möller är lyckligtvis unikt. Men att äldre människor plågas av egna barn är inte alldeles ovanligt. Med dagens lag kan de inte förhindra dem från att ta över det de har slitit ihop.

Räck upp handen, den som tycker att ordningen är rimlig.

Publicerad:

LÄS VIDARE