Tedenby hjälte i förlängning

TT-SPORT

Ishockey. Med fyra SM-guld har HV71 alltid varit storebror i matcherna mot derbykonkurrenten Linköping.

Men östgötarna hade solklara 16-5 i segrar de fem senaste säsongerna inför fredagen.

Då tog Jönköpingsgänget höstens andra vinst på tre försök sedan Mattias Tedenby satt 1-0 i förlängning.

HV71 har vunnit fyra SM-guld och Linköping som bäst varit i två SM-finaler.

Jönköpingsgänget har alltid varit storebror mellan derbyrivalerna längs E4A:an.

Men under de fem senaste säsongerna har östgötarna ändå överlägsna 16-6 i SHL och SM-slutspel i inbördes möten.

Siffrorna rättades till lite under torsdagen då HV vann med 1-0 och snodde åt sig två poäng.

Tedenby avgjorde

Hjälte 3,55 minuter in på förlängningen var Mattias Tedenby, som sprätte upp pucken i nättaket och lyckades överlista hete målvakten Marcus Högberg.

– Skönt att få avgöra, jag tycker vi var förtjänta det efter vår andra och tredje period, säger den 26-årige forwarden och ler.

Men han tillägnar framför allt målet till kedjepolaren Erik Christensen.

– Han drog ju på sig två spelare i Linköping och gav mig ordentligt med utrymme. Jag fick tid att sikta in mig och den satt ju fint.

Tedenby har varit med och vunnit två SM-guld med HV - men också att ha fått stryk en hel del mot derbyrivalen LHC de senaste åren.

– Det brukar oftast vara väldigt jämna matcher mellan lagen och vem som vinner mest brukar ju gå mycket upp och ned. Förut vann vi betydligt mer, men på senare år har Linköping gjort det. Vi vet att de har ett väldigt bra lag och gäller att alltid se upp med deras snabba anfallare.

Mycket folk

Inför 7 946 åskådare - bästa siffran i höst hemma för Linköping - öste hemmalaget också på rejält i den första perioden.

Då räddades smålänningarna av sin målvakt Linus Söderström flera gånger om.

Inte minst vid friläget för Broc Little och talangen hade även hjälp av virket - Niklas Fogström prickade ribbkrysset och Sebastian Karlsson stolpen.

– Utan Linus storspel kunde matchen ha varit avgjord redan efter första perioden, hyllar tränaren Johan Lindbom. Då fick Linköping styra och ställa som de ville. Men sedan växte vi in i matchen och tar över. Jag tycker att vi var värda de två poängen till slut.

Ineffektiva

LHC har därmed åkt på stryk två raka hemmamatcher och bara vunnit två av de sex senaste omgångarna.

– Vi är inne i en period där vi är alldeles för ineffektiva. Våra tänkta målskyttar måste visa sig om vi ska vinna matcher. Jag är väldigt besviken att vi bara får med oss en poäng inför den här stora publiken och stämningen på läktarna, suckar tränaren Dan Tangnes.

TT