Bjerendal siktar framåt efter OS

Bågskytte. Det blev ingen fullträff för bågskytten Christine Bjerendal i Rio de Janeiro.

Svenskan åkte ut i 16-delsfinal, men känner sig inte färdig i OS-sammanhang.

– Jag har haft den bästa säsongen på länge och fortsätter jag så här i fyra år så kan de ju försöka stoppa mig, säger hon.

Den olympiska traditionen är stark i bågskyttefamiljen Bjerendal. Christine har nu gjort två OS, pappa Göran gjorde fyra och även hennes farbror Gert Bjerendal har gjort två OS och VM.

Och 29-åriga Christine Bjerendal vill vara med om minst ett till, även om det är svårt att blicka mot Tokyo 2020 redan nu.

– Självklart vill jag åka på ett till OS, jag känner mig inte färdig. Sedan får man se lite vad det är som händer. Jag kommer att försöka, men jag har lite svårt att säga att jag ska satsa, liksom, med tanke på hur livet är. Jag har inte möjlighet att satsa riktigt 100 procent.

Vann en match

Hon vann sin första utslagningsmatch med 6-2 mot colombianskan Ana Maria Rendon, rankad 27:a i världen. Men i 16-delsfinalen blev nordkoreanskan Kang Un-Ju för svår och Bjerendal förlorade med 2-6.

– Jävla skit! Jag blev lite paff - helt plötsligt var det över. Jag var helt inne i skjutningen så jag hade inte riktigt koll på hur det såg ut med poängen.

– Det kändes jättebra, om man jämför med grundomgången som inte alls var så bra. Jag kände att jag följde min plan, att jag gjorde vad jag skulle och jag är väldigt nöjd. Poängen kan alltid bli bättre, absolut, men jag gjorde bra skott.

I London 2012 blev hon 33:a, den här gången blev det en rejäl förbättring med en 17:e plats. Men det är fortfarande en bit kvar till den sjätteplats som är det bästa resultatet som hennes pappa Göran har presterat.

Sporten ökar

Hemma i Kungsbacka väntar familjen, med maken Daniel och tvåårige sonen Elliot, och en ny utmaning i form av ett nytt jobb som koordinator på ett företag inom byggbranschen. Och mer bågskytte.

– De tävlingar jag får åka på, som jag får pengar till, dem kommer jag åka på. Det är lite världscuper och VM nästa år.

Bågskytte är förvisso en liten sport, men nyrekryteringen är stor. En orsak är att filmerna "Hunger games" och "Modig" har gett inspiration, vilket har fått fler flickor att vilja testa sporten. Nu blev det inte någon medalj för Christine Bjerendal och hennes hjältestatus når kanske inte lika högt som Katniss Everdeen i "Hunger games" - men tillströmningen till sporten är enorm.

Åtminstone om man frågar Bjerendals tränare Tomas Johansson.

– I Stockholm är det jätteköer, man får vänta i ett par år för att få börja, säger han.

Rio de Janeiro, TT:s utsända