"En ganska tråkig siffra"

avPetra Thorén

Nya landslagsstjärnan om bottenrekordet i Göteborg

Foto: TT
Linköpings Stina Blackstenius jagas av Kopparbergs Beata Kollmats.

GÖTEBORG. Linköpings FC är ett lag med flera landslagsstjärnor som jagar SM-guld.

Kopparbergs Göteborg har något spännande på gång.

Men få brydde sig – bara 175 såg matchen på Valhalla IP.

– Det är en ganska tråkig siffra. Självklart hade det varit roligare att se fler folk här som vi se oss spela och se damfotboll, säger Stina Blackstenius.  

I somras vann svenska damlandslaget silver i OS.

När silver-spelarna kom "hem" till nationalarenan i Göteborg nyligen för att avgöra EM-kvalet så blev det inför storpubliken - 11 460 kom för att se matchen mot Slovakien. Det var den högsta publiksiffran någonsin under EM-kvalspel för Sverige - på Gamla Ullevi.

I går kväll återvände flera av landslagets spelare till Göteborg.

Linköpings FC med Jessica Samuelsson, Stina Blackstenius, Magdalena Ericsson, Jonna Andersson klev ut i en viktig match på Valhalla IP bara ett par stenkast från Gamla Ullevi. Där tog landslagsvännen Elin Rubensson emot med sitt Kopparbergs Göteborg.

Men festen uteblev (bortsett från en ensam supporter som sjöng tappert).

175 personer kom till matchen.
Det var den sämsta publiksiffran i damallsvenskan i år.

En ensam stackare

Stina Blackstenius hade förstås gärna sett fler på läktaren:

– Det finns en skillnad mellan damallsvensk fotboll och internationell fotboll och det är ganska tydligt. Det var ändå topplag som spelade mot varandra och intresset är inte större just i dag, säger hon till Sportbladet.

Även Stefan Rehn, tränare som i dagarna förlängt sitt kontrakt med Kopparbergs Göteborg, har själv erfarenhet som spelare av storpublik. Han tyckte det var synd att så få stöttade hemmalaget:

– Nu håller vi på att bygga något nytt och sen handlar det om att vinna matcher. Sen får vi jobba hårdare med publikrekrytering. Vi har lite konkurrens med andra idrotter. Det finns mycket hockey och fotboll. Men 175 är lågt. Det är tråkigt, säger Stefan Rehn och påpekar:

– Vi har sett tendensen innan att även om Sverige gör det bra i mästerskap så höjs inte siffrorna i damallsvenskan. Det kan vara en liten annan publik som går på landslagets matcher.