Nu vill Sara betala tillbaka

TT-SPORT

Ridsport. Utan insamlingen för fyra år sedan hade Sara Algotsson Ostholt inte stått i OS-byn och talat varmt om sin häst Reality.

– Det är folkets häst. Nu vill jag betala tillbaka, säger hon.

Fälttävlansstjärnan fick stor uppmärksamhet när hon och stoet Wega tog silver i Greenwich Park 2012. Men allt var inte frid och fröjd trots succén.

Sedan några månader hade hon försökt få delägaren att avstå från att sälja Reality, som då hette Mrs Medicott.

Sara ger bakgrunden:

– Försäljningen blev aktuell redan före OS. Jag fick be om lite tid och lite lugn och ro så att jag kunde koncentrera mig på OS. Efter OS blev det en jobbig tid. Jag hann inte riktigt glädjas åt medaljen. Sedan blev det som en dubbel medalj när jag fick behålla henne.

Kampanj på Facebook

Tina Lundin, själv fälttävlare, drog igång kampanjen "Rädda Mrs Medicott åt Sara Algotsson Ostholt" på Facebook. Barn tömde spargrisar, företag lade rejäla bidrag och när summan början närma sig en bra bit över halvmiljonen kronor kunde Sara Algotsson Ostholt andas ut.

Hästen var räddad i hennes ägo.

I helgen börjar försöket att ta ännu en OS-medalj.

TT: Tävlar du för alla som hjälpte dig?

– Jag känner jättemycket för dem. Fyra år är en lång period, men när det började stå klart att jag skulle få åka - nu får jag gåshud - så var det en härlig känsla att jag kan betala tillbaka till alla som var med och hjälpte mig.

Facebook-gruppen har närmare 29 000 medlemmar och Sara Algotsson Ostholt servar den regelbundet med bilder och statusuppdateringar.

– Jag försöker ta bilder och så och tacka dem, säger hon.

Hög press på sig själv

Landslaget har några riktigt tuffa år bakom sig. VM i Normandie 2014 slutade i ett fiasko och i EM förra hösten var den stora bedriften att kvala in till OS.

– Det har varit motigt i år också, men nu känns det som om alla har en uppåtgående form. Jag tror att vi med vår goda laganda kan lyfta varandra, säger Sara Algotsson Ostholt.

TT: Pressen på dig med tanken på OS-silvret 2012?

– Jag sätter hög press på mig själv, så jag känner inte att pressen utifrån är för stor. Samtidigt har jag en annan häst. Vi är ett nytt ekipage.

TT: Skillnaden mellan Wega och Reality?

– De är ston båda två med en egen vilja. Reality har det mesta, en otroligt bra terränghäst och kan göra ett väldigt fint dressyrprogram. Wega sken upp mer inne på banan, älskade att visa upp sig. Reality kan bli lite blyg. Det gäller att ge henne mycket beröm så att hon känner att hon växer.

Hoppningen är svagheten.

– Jag har tränat lite annorlunda så att hon ska blir lite mer intresserad av uppgiften. Jag ska inte vara så kontrollerande, jag måste låta henne ta tag i sakerna själv och vara mer med i matchen själv.

Rio de Janeiro, TT:s utsände