PRESENTERAS AV

Tårarna sprutade under Svenska hjältars skolturné

”Det var fantastiskt i dag med eleverna”

1 av 5

Det blev stora känslor både på och utanför scen när Svenska hjältars skolturné besökte Sundstagymnasiet i Karlstad.

Och nya vänskapband knöts efter att strålkastarna släckts.

– Det är så övermänskligt att jag gråtit bort lösfransarna, säger bloggerskan Lisa Anckarman.

Frågor om mobbning, utanförskap, näthat och psykisk ohälsa lyftes under Svenska hjältars skolturnés tredje stopp på skolturnén i Karlstad. Och eleverna från Rudskolan, Ilandaskolan, Hultbergasskolan, Nyedsskolan, Frödingeskolan och Norrstrandsskolan kände igen sig. Efter att Marwa Karim berättat sin historia om hur hon mobbades under hela sin skoltid berättade en flicka i publiken att hon upplever samma sak.

– Hur ska man göra för att få kompisar?, frågade hon Marwa.

– Var dig själv, det är inte du som ska ändra dig, det är de som mobbar dig som ska göra det. Jag känner inte dig, men jag kan vara din vän, svarade Marwa från scenen.

Fick en styrkekram efteråt

Och Marwa stod fast vid sitt ord. När flickan som ställt frågan kom fram efter föreläsningen gav Marwa henne en stärkande kram och lyssnade på hennes berättelse.

– Jag tänker på hur jag själv hade det, när jag inte hade någon att prata med. Jag är jätteglad att hon kom fram och pratade med mig. Jag är glad att min historia berörde.

Marwa, som upplevt samma sak, tog flickans känslor på allvar.

– Jag förstår att hon är rädd. Hon vet inte hur man ska få kompisar, för hon kanske aldrig har haft det.

”Det var fantastiskt i dag”

Även bloggerskan och före detta Top Model-deltagaren Lisa Anckarman, som pratade om näthat på scenen, fick frågor om utanförskap.

– Det var fantastiskt i dag eftersom vi fick otroliga frågor av eleverna. Folk som inte har vänner och frågar hur man ska få vänner – inför alla sina klasskompisar. Det är så övermänskligt att jag gråtit bort lösfransarna, säger Lisa Anckarman.

Hittade nya vänner

Efteråt sammanförde Lisa två tjejer som kom fram och berättade att de blivit mobbade under flera år.

– De har tagit varandras Snapchat nu, så jag hoppas att de kan finna varandra.

Hur känns det att vara en del av det här och kunna sammanföra människor?

– Jag är väldigt känslosam, så det är ganska jobbigt för mig att vara på en sådan här plats. Det är viktigt och det gör att det är värt det, men jag kanske måste vila några timmar när jag kommer hem, säger Lisa Anckarman.

Anna Lundkvist

ARTIKELN HANDLAR OM