Det krävs en lag om bankerna ska agera

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Replik från V om hanteringen av kontanter

REPLIK. Finansmarknadsminister Per Bolunds långvariga hummande i frågan om att våga lagstifta för att få bankerna att hantera kontanter, har till slut blivit ett entonigt nej.

I Norge röstade Stortinget igenom lagstiftning med stor majoritet, men i Sverige blir det ingen tvingande lagstiftning. Det meddelar Per Bolund i Aftonbladet den 27 september. Svenska banker ska alltså även i fortsättningen kunna strunta i att låta företagare sätta in dagskassan, ta emot idrottsföreningars insamlingar och ge pensionärer möjlighet att i trygghet hämta ut sin pension.  I stället ska Per Bolund, som även hans företrädare gjorde, prata med bankerna och Bolund ”förutsätter att bankerna tar sitt ansvar” för människors behov av kontanter.

Varför bankerna ska ta sitt ansvar denna gång när de inte gjort det tidigare är svårt att förstå.

Vänsterpartiet har länge krävt lagstiftning. Det har även Kontantupproret, liksom alla pensionärsorganisationerna, Hela Sverige ska leva och många fler, särskilt de som lever sina liv på landsbygden.

Att dumpa ansvaret på landsbygdens bensinmackar och matbutiker, med ökad rånrisk som följd, duger inte Per Bolund. Detta är ett svek mot dem som vill använda kontanter och det är att ge efter för bankernas vinstkrav.

Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson (V)

Håkan Svenneling, landsbygdspolitisk talesperson (V)

Läs Per Bolunds artikel här: "Bankerna ska klara kontanter – överallt"

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM