Stjärnorna fruktar för sin hälsa i Rio-OS

avEmelie Fredriksson

Foto: TT
Alex Morgan och Jessica Ennis-Hill.

"Stäng fönstren, sätt på luftkonditioneringen, ha säkert sex eller avstå helt och hållet", råder nu WHO idrottare och publik inför OS i Rio.

Flera stjärnor sätter ner foten när det gäller det fruktade zikaviruset.

– Jag vill inte skicka henne till en krigszon, säger tränaren till friidrottsstjärnan Jessica Ennis-Hill som troligtvis skippar träningslägret i Brasilien.

Zikaviruset sprider skräck inför OS i Rio de Janerio och nu menar en kanadensisk professor och expert i folkhälsa att det är nog.

– OS bör skjutas upp, säger Amir Attaran som jobbar på universitetet i Ottawa till AP.

– Om IOK och Världshälsoorganisationen (WHO) inte har hjärta att skjuta upp spelen för att förhindra att barn föds med funktionshinder för livet, så är de grymma. Är det verkligen lämpligt att skicka en halv miljon extra personer till Brasilien nu?, säger experten.

WHO uppmanar idrottarna

WHO har gjort en bedömning om att inga restriktioner krävs och IOK går i WHO:s linje. Däremot går WHO ut och uppmanar OS-besökarna att smörja in sig med myggmedel och bära så täckande kläder som möjligt.

Flera stjärnor reagerar kraftigt.

Nu berättar bland annat Jessica Ennis-Hills tränare om sin atlets planer på att ställa in träningslägret i Brasilien inför spelen.

– Jessica vill ha barn och vill ta detta seriöst. Jag vill inte skicka henne till en krigszon... Hon blir troligen hemma, säger Toni Minichiello enligt Reuters.

"Tycker det är skrämmande"

Fotbollsstjärnan Alex Morgan:

– Zikaviruset bekymrar definitivt mig. Jag vet inte hur länge viruset är kvar i mitt system och det är ett problem för de som vill bli gravida. Jag är bekymrad men litar verkligen på IOK. Men jag tycker det är skrämmande, säger den 26-åriga amerikanskan.

Sveriges olympiska kommitté, SOK, berättar för TT att man överlag inte är orolig för de svenska idrottarnas hälsa.

– Vi avråder gravida och de som tänker bli gravida att åka. Sedan kommer vi också att förse de aktiva med myggstift och med information om kläder, säger SOK-läkaren Per Andersson till nyhetsbyrån.

ARTIKELN HANDLAR OM