Flygplan med 66 ombord har kraschat i Medelhavet

avChristoffer Nilsson, Erik Melin, Johan Furusjö, Julia Wågenberg, Linnea Järkstig

Greklands försvarsminister: ”Planet föll 7 000 meter – och gick i spinn”

1 av 24

Passagerarplanet, med 66 människor ombord, försvann från radarn precis efter att ha flugit in i egyptiskt luftrum.

Enligt Greklans försvarsminister gjorde planet kraftiga svängar och föll snabbt 7 000 meter – precis innan det försvann.

– Vi har att göra med en hemsk händelse, säger Jean-Paul Troadec, tidigare chef på den franska flyghaveribyrån till Le Parisien.

– Det svängde 90 grader åt vänster och sedan 360 grader åt höger, medan det föll från 38 000 fot (11 600 meter) till 15 000 fot (4 600 meter), säger Greklands försvarsminister Panos Kammenos enligt nyhetsbyrån AP.

Det var sent på onsdagskvällen som Egyptairs flight 804 lyfte från flygplatsen Charles de Gaulle i Paris, Frankrike, med destination Kairo, Egypen. Där skulle det landa tidigt på torsdagsmorgonen på den internationella flygplatsen.

Vad som sedan hänt med flygplanet är ännu inte helt klarlagt, men alla uppgifter pekar på att det har kraschat i Medelhavet knappt 30 mil norr om Egyptens kust.

”En hemsk händelse”

Flygbolaget Egyptair uppgav själva på Twitter tidigt i morse att planet försvunnit från radarn.

Tidigare förekom uppgifter om att planet två timmar efter att det försvunnit från radarn skickade ut en nödsignal som mottogs av egyptisk militär, rapporterar Reuters och hänvisar till Egyptair.

Den egyptiska armén tillbakavisar dock uppgifterna om att de tagit emot någon signal.

– Vi har att göra med en hemsk händelse. Hade det handlat om tekniska problem, som till exempel en brand eller tryckfall ombord, hade besättningen larmat, säger Jean-Paul Troadec, tidigare chef på den franska flyghaveribyrån till Le Parisien.

Enligt en källa till Reuters undersöker det grekiska försvarsministeriet uppgifter från en fartygskapten som rapporterat ”flammor i luften” i området där planet försvann.

Tar tillbaka tidigare uppgifter

Vid 15-tiden på eftermiddagen uppgav en grekisk försvarskälla att man påträffat vad man tror är vrakdelar från planet cirka åtta mil söder om området där flygplanet försvann från radarn.

Det rör sig om två flytande oranga föremål, eventuellt flytvästar.

Vid 18.30-tiden bekräftade Ahmed Adel, chef på Egyptair, för CNN att vraket har hittats. Men det är dock oklart under vilka omständigheter det hittats.

– Vi har hittat vraket, säger han.

Men några timmar senare, i en intervju med CNN, tog Ahmed Adel tillbaka uppgiften

– Det är inte vårt flygplan, säger han.

Även grekiska luftfartsmyndigheter har uppgett att de funna vrakdelarna i Medelhavet inte tillhör flygplanet.

Många länder deltar i sökarbetet

Tidigare har den franska presidenten François Hollande har kontaktat Abd al-Fattah al-Sisi, president i Egypten, och de två är överens om ett nära samarbete för att utreda försvinnandet.

Under kvällen deltar Grekland, Frankrike, England, Cypern och Italien i sökarbetet. Dessutom är både USA och Storbritannien redo att bistå i arbetet.

Ombord fanns 56 passagerare, varav ett barn samt två spädbarn, och 10 personer i besättningen.

Ingen chans att överleva

– Chansen att någon överlever en krasch från den höga höjden är nästan obefintlig, säger flygexperten Jan Ohlsson i Aftonbladet live-tv-sändning.

Under morgonen har Egyptair släppt passagerarlistan. Ombord reste 30 personer från Egypten, 15 från Frankrike, två från Irak och en vardera från Storbritannien, Belgien, Kuwait, Saudiarabien, Sudan, Tchad, Portugal, Algeriet och Kanada.

Bland besättningsmedlemmarna fanns tre säkerhetsvakter, vilket inte är rutin men heller inget som antyder något hot, enligt CNN:s flygsäkerhetskommentator.

Kriscenter för anhöriga till planets passagerare har upprättats på såväl Kairos internationella flygplats och Charles de Gaulle i Paris.

”Terror troligare än tekniskt fel”

Orsaken till kraschen är fortfarande oklar. Enligt Egyptens flygminister Sherif Fethy är det dock troligare att planet har störtat på grund av en terrorattack än att det rör sig om ett tekniskt fel.

I mars i år kapades ett plan av Egyptair, på väg från Alexandria till Kairo. Kaparen, en ensam man, tvingade besättningen att landa på Cypern. På marken släpptes alla besättningsmedlemmar och passagerare. Kaparen greps av polis.

DIREKT FRÅN STUDION:

Kraschade planet MS804 – detta har hänt

ARTIKELN HANDLAR OM