Här underhåller Volvos klassiker rally-fansen

Publicerad:

Motor

Klicka på bilderna

1 av 10
Vissa av Volvo 240-bilarna hunnit med upp till 900 tävlingar.

Lantbrukaren satsade på familjens passion – rally. I dag utgör ett 40-tal Volvobilar kärnan i konferensanläggningen Torpa Gård.

Många återvänder år efter år för att uppleva tjusningen med bakhjulsdrift på grus.

För många rallyälskare har Borensberg blivit en vallfärdsort. Under en tolvårsperiod har familjen Samuelsson byggt upp konferensanläggningen Torpa Gård. Den drivs av Bengt, hans fru Annette och sonen Niclas. Dottern Petra studerar, men hoppar in så fort hon har tid.

Klivet från jordbruk till rally började när den då 15-årige Niclas byggde sin första folkracebil. Med ett förflutet inom motorsporten kunde hans far inte motstå lockelsen när sonen föreslog att de båda skulle delta i det stundande klubbmästerskapet.

– Han sa ”är det inte lika bra att jag bygger en bil åt dig med pappa?”. Jag körde i klubbmästerskapet och det gick ju alldeles för bra, så jag fick tillbaka suget igen, säger Bengt Samuelsson.

Bygg din egen Volvo på några minuter.

Grustag blev motorbana

Efter tävlingarna var det många som ville testa deras folkracebilar och gårdens avsomnade grustag förvandlades till en motorbana. Ganska snart blev intresset så stort att motorverksamheten kunde drivas kommersiellt. Under åren har anläggningen expanderat och i dag har Torpa Gård ett hotell med restaurang, pub, konferensrum och en relaxavdelning. Hjärtat i verksamheten är dock motorbanan och de 35 Volvobilarna. Bengt berättar att Volvo alltid har varit det självklara valet.

– De är förskräckligt bra tävlingsbilar, sedan tycker jag att det är roligt att jobba med svenska produkter. Volvos bilar lämpar sig bra för den här verksamheten. De är robusta och det är billigt och enkelt att hitta reservdelar. Det finns även mycket tävlingsdelar till folkracebilar, grupp H-rallybilar och grupp E-rallybilar, säger han.

Handikappanpassade folkracebilar

Under många år har 18 stycken Volvo 240-folkracebilar utgjort stommen. Två handikappanpassade versioner har inneburit att rörelsehindrade kunnat tävla på precis samma villkor som sina kollegor. Under de tolv åren har vissa av 240-bilarna hunnit med upp till 900 tävlingar. Den gamla folkrace-flottan ska därför ersättas av 20 stycken Volvo 940, som drivs på etanol eller metanol – en del i Torpa Gårds miljöprofil. I flottan finns även fyra stycken Volvo 740 rallysprintbilar. De som vill åka snabbare kan ta en rallykurs och köra grupp E- eller grupp H-rallybilar, i form av Volvo 940.

– Många kunder vill åka i en riktig tävlingsbil. Då stoppar vi in dem i passagerarstolen, sedan kör vi ett par varv på banan. När de kliver ur bilen så brukar mungiparna sitta ihop med öronen. Upplevelsen är enorm för de som har haft det som en dröm hela livet. Den äldsta eleven var en dam på 73 år. Jag var lite fundersam först, men hon njöt verkligen på rallybanan, säger Bengt Samuelsson.

Unik rally-limousine

I fordonsparken ingår även en Volvo 940 rally-limousine som används för att plocka upp besökare på tågstationen. Cirka hälften av gästerna kommer från länet, men övriga besökare kommer från hela Sverige, de skandinaviska grannländerna och Baltikum. Många kommer dessutom tillbaks år efter år för att släppa loss på grusbanan.

Alla i familjen Samuelsson kör Volvo privat. Niclas och hans fru rattar en V70. Petra och pojkvännen kör en V50. Bengt och Anette kör en Volvo XC70.

– Jag är mer orolig för säkerhet på vägen än i full fart på motorbanan. Men jag känner mig trygg i en Volvo – det känns att man är omgiven av säkerhet. Det är fantastiskt att ett så litet land som Sverige kan tillverka en bil med så hög standard, säger Bengt Samuelsson.

Även majoriteten av gårdens tunga maskiner kommer från Volvo. De sistnämnda är en del i den nya satsningen där besökarna ska få chansen att köra dumperstraktor, lastmaskin och grävmaskin i gårdens grustag.

– De kommer få arbetsoverall, en keps med genomskinlig skärm och en lunchbox i metall med en riktig entreprenadmacka i. Vi har fått förfrågan om detta flera gånger – vi tror att det kommer bli stort, säger han.

Volvo

Publicerad: