16-åriga Laura seglade jorden runt

Av: Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:
Laura Dekker kramas om av systern Kim i hamnen på Sint Maarten.
Foto: ap
Laura Dekker kramas om av systern Kim i hamnen på Sint Maarten.

NYHETER

Jorden runt – på 366 dagar.

16-åriga Laura Dekker var inte snabbast – men nu är hon världens yngsta jorden runt-seglare.

Foto: ap
Att angöra en brygga. Efter 366 dagar stiger Laura Dekker i land på Sint Maarten.

Laura Dekker från Utrecht i Nederländerna föddes på en båt när hennes föräldrar genomförde en sju år lång världsomsegling. 16 år senare är hon själv världens yngsta jorden runt-seglare.

På lördagen samlades folk i hamnen Simsonbaai på den nederländska ön Sint Maarten i Karibien för att ta emot ensamseglaren. Efter att ha klarat av resans sista etapp, i hård vind från Kapstaden på andra sidan Atlanten, kastade sig den tårögda 16-åringen i armarna på sin familj, skriver nyhetsbyrån AP.

– Det fanns tillfällen då jag tänkte: "Vad fan gör jag här ute egentligen?", men jag ville aldrig avbryta resan, sa hon till reportrarna i hamnen, enligt The Telegraph.

Ansågs vara för ung

För nästan exakt ett år sedan, den 20 januari 2011, påbörjade hon sin seglats med den 38 fot långa båten "Guppy" i samma hamn där äventyret slutade.

Men det var nära att resan aldrig blev av. Sociala myndigheter i Nederländerna försökte stoppa Laura Dekker eftersom hon ansågs vara för ung för att riskera sitt eget liv och dessutom borde befinna sig i skolbänken. Men sommaren 2010 gav en domstol i Nederländerna till slut klartecken för resan. 

Föddes på en båt

Enligt Laura Dekker själv är hon den yngsta personen någonsin som har seglat runt jorden. Men Guiness rekordbok vägrar godkänna rekordet eftersom de inte vill uppmuntra unga personer att utsätta sig för den fara en sådan resa innebär.

Till AP säger Laura Dekker att hon har seglat på egen hand sedan sex års ålder, och när hon var tio började hon drömma om att segla runt jorden.

Publicerad: