Carolas tips till Rosanna

Publicerad:
Uppdaterad:

I morgon blir hon yngst genom tiderna i schlager-SM

vet hur det känns Det var 18 år sedan den då 16-åriga Carola slog i genom med dunder och brak i Melodifestivalen. I morgon är det dags för blott 15-åriga Rosanna att göra sin schlagerdebut.
vet hur det känns Det var 18 år sedan den då 16-åriga Carola slog i genom med dunder och brak i Melodifestivalen. I morgon är det dags för blott 15-åriga Rosanna att göra sin schlagerdebut.

MALMÖ

De stod på samma scen i två år.

Nu står de på samma scen igen - men i olika länder.

Carola och Rosanna.

Carola efter segern 1983.

I två års tid medverkade Carola i succémusikalen "Sound of music" på Göta Lejon i Stockholm. Hon gjorde Julie Andrews gamla paradroll, Marie, familjen von Trapps guvernant. I rollen som ett av barnen syntes Rosanna.

Hon var 9 när hon fick rollen, 12 när uppsättningen las ner.

- Jag minns att du alltid var så cool, lugn och trygg. Du hetsade aldrig upp dig, säger Carola.

- Ja, det stämmer, sån är jag, och du var alltid så öppen och snäll, lätt att lära känna, säger Rosanna.

Fyra dagars marginal

I dag är Rosanna 15 år.

I morgon när hon står på scen i Melodifestivalen i Malmö är hon den yngsta svenska deltagaren i tävlingens historia. Om hon fötts fyra dar senare hade hon inte fått delta.

I övermorgon står också Carola på scen i Melodifestivalen. Den norska melodifestivalen.

Hon ska framföra en låt från sin aktuella platta med barnvisor, sjunga duett med Jahn Teigen (norrmannen som tvärtemot Carola är känd för att komma sist i Melodifestivalen) och hon ska jobba som journalist.

- Jag ska intervjua deltagarna och kommentera från green room, säger Carola.

Rosanna har det tuffare. Hon ska tävla. Men verkar inte ett dugg nervös över det. Trots att hon är rekordung i sammanhanget. Carola var 16 år när hon slog igenom med "Främling" 1983.

- Gillar du din låt och känner att du kan stå för den? säger hon till Rosanna.

- Ja, säger Rosanna.

- Bra. Det är viktigt. Det finns inget program större än Melodifestivalen. Vad du än gör i framtiden kommer du alltid att förknippas med det här ögonblicket.

Låter som Britney Spears

Carola talar av erfarenhet. Hon har gjort mycket genom åren. Men det är och förblir "Främling" och låtarna i den vevan publiken har starkast förhållande till.

- Artistiskt hade jag mått bra av att redan från början göra saker som låg närmare min egen musiksmak. På den tiden lyssnade jag på tung rockfunk, till exempel bandet Mother"s Finest, och det var ju nåt helt annat än det jag själv spelade in. Sen vill man hela tiden ta igen det, visa vem man egentligen är.

Rosanna visar vem hon är redan i morgon.

"Om du var här hos mig" är modern pop à la Britney Spears. Exakt vad hon vill göra också efter tävlingen.

- Annars hade jag aldrig ställt upp. Jag vågar säga ifrån. Det gäller musiken, men också hur jag dansar och vilka kläder jag ska ha på mig, säger hon.

Tore S Börjesson (tore.borjesson@aftonbladet.se)

Publicerad: