Docenterna är lika laddade som alltid

Plats: Gröna Lund, Stockholm.

Publik: Några tusen.

Längd: En timme.

Bäst: "Söderns ros".

Sämst: Kasst ljud och lite nervositetsslirigt i början.

Fråga: Kan de inte göra några gig till?

Fler band borde ge sin publik chansen att sakna dem emellanåt.

Fler band borde vara som Docenterna.

Foto: STEFAN MATTSSON
Borde göra comeback oftare Joppe Pihlgren och Idde Schultz drog ner de starkaste applåderna med nya singeln "Här kommer solen igen". Tyvärr ger Docenterna endast tre konserter i sommar.

????

Första spelningen på tre år för Sveriges största hobbyorkester och Joppe Pihlgren är laddad. Docenterna öppnar starkt med "Peppar och salt" och "Honung" och Joppe, i tuff gulblå sportbilsjacka, kan dock knappt stå still ens mellan låtarna. Så kul tycker han det är.

Och man känner nästan precis likadant själv. Det här bandet, ett av de mest klassiska och genuint svenska vi har, försvinner med jämna mellanrum från rampljuset för att ha "normala" liv i några år. För att bli spelsugna, göra comeback och möta en publik som hunnit börja sakna dem.

Just därför kan de köra ännu ett set med måste-låtar som "Bensin i blodet", "Söderns ros" och "Solglasögon" utan att det känns det minsta trött och trist.

Tvärtom.

I kväll är dessutom en hel fjärdedel av låtarna nya. De sitter visserligen inte riktigt lika tajt ännu men låter lovande - och oväntat larmigt. Kanske tack vare nye gitarristen Jon Jefferson Klingberg, som tidigare ägnat sig åt betydligt tyngre rock i nu nedlagda Whale.

Färska singeln "Här kommer solen igen" är som väntat ett starkt livenummer. "Jag vill ha extra av allt", med klistrig oh la la-refräng där Joppe får god hjälp av Idde Schultz, river rentav ned en av kvällens största applåder trots att ingen hört den förut.

Det enda tråkiga är att Docenterna bara gör två gig till i sommar, Möllefesten i Malmö i morgon och Liseberg i Göteborg 21 juni.

Värt en resa. Ni vet aldrig när ni får se dem igen.

Håkan Steen, Popsommar 2001