Stjärnorna missar VM-genrepet

Publicerad:
Sabina Jacobsen
Foto: BILDBYRÅN
Sabina Jacobsen

SPORTBLADET

Linnea Torstenson är redan borta.

Nu missar även försvarsgeneralen Sabina Jacobsen genrepet inför handbolls-VM mot Rumänien.

– Hon spelar inte. Hon har ett förkylningsvirus, säger förbundskaptenen Thomas Sivertsson.

Jacobsen började insjukna efter söndagens träningslandskamp mot Norge och stannade kvar på hotellet i Lund när resten av laget på tisdagskvällen tränade i Eslöv, där genrepet spelas på onsdagen.

Det troliga är nu att Jacobsen inte spelar mot Rumänien, även om hon skull bli friskförklarad av läkarteamet. Någon fara för lördagens VM-premiär ska det dock inte vara.

– Hon får inte ha någon sjukdomskänsla för att kunna spela. Hon har haft feber, men har det inte som det bedömdes nu. Vi räknar med att det ska ta 1-3 dagar, säger landslagets fysioterapeut Jenny Claesson.

Det är sedan tidigare bestämt att Linnea Torstenson inte spelar mot Rumänien. Niometersstjärnan är inte stark nog i knät efter meniskoperationen tidigare i höstas.

– Hon blir starkare och starkare. Vi hoppas få henne in och redo och stark, säger Claesson.

Obekymrad förbundskapten

Torstenson körde mest rehabilitering vid sidan av på tisdagens träning. Förhoppningen är att hon ska kunna vara med i VM-premiären i danska Næstved mot Angola på lördag.

– Vårt mål är att hon ska kunna vara med från början. Sedan får vi alltid göra nya bedömningar hela tiden. Vi får se hur reaktionen blir på varje pass, säger Claesson.

Det innebär att Sverige spelar genrepet utan två av sina största stjärnor. Men det bekymrar inte Thomas Sivertsson.

– Jag tycker att Norge-matchen var viktigare. Det var den som var det stora genrepet, säger förbundskaptenen, och syftar på söndagens match i Møbelringen Cup i Norge, där Sverige pressade de regerande Europamästarinnorna men till slut föll med uddamålet, 27–28.

Den matchen kom efter en seger mot VM-motståndaren Nederländerna och en klar förlust mot Ryssland.

– Det var viktigt dagen efter Rysslandsmatchen, att få visa att vi är bra handbollsspelare och ett bra handbollslag. Sedan tror jag ändå att det kan vara nyttigt att få en match fyra dagar innan, i stället för en vecka innan. Så den (matchen mot Rumänien) fyller sin funktion även om det inte är livsviktigt.

Reserver på bänken

Sedan EM-bronset har Helle Thomsen, som var förbundskapten jämte Sivertsson, lämnat laget. Under VM kommer Sivertsson att ha hjälp av Eslövs tränare Tomas Westerlund som assisterande förbundskapten.

– För oss var det också bra att få öva. Mot Ryssland lärde vi oss att våga vara lite aktiva och coacha ihop.

Linnea Torstensons försvarsspel var en av flera framgångsfaktorer i EM förra året, men nu får Sverige inte någon chans att se om det fortfarande funkar innan VM-premiären mot Angola på lördag.

– Jag tror faktiskt inte att vi behöver spela ihop oss, jag känner henne så pass bra. Det känns som om vi har samma filosofi vad gäller försvarsspelet, så det är jag inte rädd för, sade Sabina Jacobsen till TT innan tisdagens träning.

Reserverna Clara Monti Danielsson och Johanna Westberg kommer att finnas med på bänken mot Rumänien, precis som högersexan Marie Wall som även var med under matcherna i Norge.

TT

Publicerad: