Regeringen vädjar till företagen

Publicerad:
Uppdaterad:

INRIKES

Politik. Regeringen vädjar till företagen att öppna sina arbetsplatser för flyktingar.

– Vi skulle behöva att hela Sverige skramlar praktikplatser, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

Antalet asylsökande är högre än någonsin. Trycket på mottagande myndigheter är hårt. När statsminister Stefan Löfven (S) öppningstalade på konferensen "Sverige tillsammans" beskrev han läget som att samhället står inför en "enorm uppgift". Trots det hade omkring 800 personer tid att samlas på statsministerns heldagskonferens i Stockholm.

– Vi måste hantera den akuta situationen men också börja fundera på att det kommer en tid när människor på riktigt ska börja etablera sig, motiverade Löfven konferensen.

Hundra-klubben

Regeringen pratade bland annat om det färska förslaget om en "hundra-klubb". Företag som är redo att under en treårsperiod ta emot minst 100 nyanlända ska få en sorts gräddfil hos Arbetsförmedlingen (AF).

– För företagen innebär detta en enorm möjlighet att kunna fylla de platser som man i dag inte kan fylla i bristyrken, sade Stefan Löfven.

Tillsammans med AF ska arbetsgivare kunna lägga upp skräddarsydda paket som kan bestå av exempelvis yrkeskompetensbedömning, arbetsmarknadsutbildning, validering av tidigare kunskaper, praktik eller arbetsträning.

Men Centerpartiet är inte imponerat.

– Man negligerar återigen de små och växande företagen som är jobbmotorerna i den svenska ekonomin. Att ha en jippoartad hundra-klubb samtidigt som man höjer skattetrycket för de små och växande företagen blir ytterligare ett slag i luften, säger Centerns ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström till TT.

Gröna jobb

Ytterligare ett regeringsförslag är en satsning på praktik och utbildning inom skogs-, jordbruks- och trädgårdsnäringarna. Det handlar bland annat om olika naturvårdsåtgärder och om att vårda kulturminnesmärkta områden.

På konferensen meddelade LO:s ordförande Karl Petter Thorwaldsson att LO är berett att teckna avtal som gör det lättare för flyktingar att hitta vägar in på arbetsmarknaden. Thorwaldsson efterlyste också lösningar på den offentliga sektorns generationsväxling som kommer att medföra behov av 500 000 nyanställningar inom en tioårsperiod.

TT

Publicerad: