Ryska artisten: ”Hoppas folk inte är så kallhjärtade att de buar”

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

Polina Gagarinas skräck: att utsättas för samma behandling som förra årets ryska artist.

1 av 6

WIEN. Skräcken: att buas ut av publiken.

Förra året lade EBU förinspelade applåder över buropen under Rysslands bidrag i Eurovision.

– Jag hoppas att publiken inte kommer känna någon vilja att bua, säger årets ryska artist Polina Gagarina.

Polina Gagarina riskerar att bli utbuad när hon ställer sig på scenen ikväll.

Förra årets ryska artister Tolmachevy sisters buades ut så hårt att Eurovision-arrangören EBU bestämde sig för att lägga på förinspelade applåder när de framträdde i finalen för att överrösta buropen.

LÄS OCKSÅ BBC erkänner: Klippte bort buropen för Ryssland

Protest mot homolagarna

Buropen berodde inte på att låten eller artisten var dålig utan var snarare en kombinerad protest från den gaytäta Eurovisionpubliken mot Rysslands antigay-lagar och det faktum att Ryssland nyligen invaderat Ukraina och annekterat Krim-halvön.

– Jag kan bara hoppas att låten gör att folk inte är så kallhjärtade, den kommer direkt från mitt hjärta och har ett så kraftfullt budskap så jag hoppas att de inte kommer känna någon vilja att bua eller reagera på ett sånt sätt, säger året ryska artist Polina Gagarina.

Missa inte: Sanningen bakom Finlands och Norges (nästan) ständiga schlgerfiasko

Hyllats under repen

Hon har hyllats under repetitionerna och låten ”A million voices” som skrivits av bland andra svenskarna Gabriel Alares och Joakim Björnberg tippas som självklart vidare av Nöjesbladets recensent Markus Larsson.

Men EBU är ändå förberedda om buropen börjar överrösta applåderna.

– Vi har inte fattat ett slutgiltigt beslut ännu, om vi vill säga något till publiken om det, eller om vi bara hoppas på att publiken förstår att det här inte är rätt plats för politiska ställningstaganden i form av burop, eller om vi ska lägga på förinspelade applåder. Alla alternativ finns fortfarande, säger Sietse Bakker, EBU:s eventchef för Eurovision.

EBU: ”Inte rätt plats för politik”

Han menar att EBU:s uppgift är att hålla Eurovision song contest fritt från alla typer av politiska budskap.

– Det är en utmaning som vi står inför. Jo, alla har rätt till sin åsikt, men när det kommer till politik är det här inte rätt plats.

Kritiken efter förra årets pålagda förinspelade applåder är ju att det är ett sätt för er att hindra yttrandefriheten, något som EBU brukar säga sig stötta.

– Ja visst, men vi begränsar inte folks yttrandefrihet. Det här är inte i första hand en plattform för yttrande, det är en plattform för sång. Om alla får applåder, medan en artist buas utan att det har med sång eller framträdande att göra utan är av politiska orsaker så anser vi att det är orättvist, säger han.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN