Upplopp på Bangkoks gator

Av: Mikael Hellmyrs, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Fyra personer skadade av handgranater

1 av 3 | Foto: AP
Kravallpoliser på post utanför regeringsbyggnaden i Bangkok.

Fyra thailändska soldater skadades när två handgranater kastades nära grindarna till en arméförläggning i Bangkok.

Det var ett av många sprängdåd på kort tid i Thailand.

Thailands premiärminister Abhisit Vejjajiva har nu klockan 11 svensk tid inlett samtal med ledare för de regeringsfientliga demonstranterna – Rödskjortorna. Han har gått med på demonstranternas begäran för att minska spänningarna och minimera risken för ytterligare våldsamheter. Abhisit Vejjajiva har även givit klartecken för Rödskjortornas krav om att samtalen ska sändas live i nationell tv.

Granatattacken ägde rum tidigt på söndagsmorgonen vid den militärbas som tjänstgjort som regeringens högkvarter under de två senaste veckornas gatuprotester.

Den var den senaste i en serie sprängdåd som inträffat sedan demonstrationerna inleddes den 14 mars.

Vill ha nyval

Tiotusentals demonstranter är samlade i Bangkok i hopp om att kunna pressa premiärminister Abhisit Vejjajiva till nyval. De så kallade rödskjortorna står bakom den avsatte premiärministern Thaksin Shinawatra. De har hotat att tåga mot militärbasen på söndagen med krav på förhandlingar med Vejjajiva.

Thailands premiärminister Abhisit Vejjajiva gjorde på söndagen en helomvändning, och gick med på att träffa de regimkritiker som i tiotusental lamslår gator i centrala Bangkok.

– För att få lugnet åter och för att undvika eventuellt våld har premiärministern gått med på demonstranternas förslag om samtal, sade Abhisit Vejjajivas medarbetare Sathit Wongnongtoey till lokal tv.

"För inte oväsen"

Regeringens motkrav är att demonstranterna avstår från att omringa det tillfälliga regeringshögkvarteret på 11:e infanterienheten på Phahon Yothin-vägen.

– Om demonstranter kommer till 11:e infanterienheten så är jag inte där, har premiärministern tidigare hälsat i ett tv-tal.

– Huruvida mötet tv-sänds beror på stämningen vid mötet, som hålls klockan 16 (11 svensk tid) i dag, sade Abhisit-medarbetaren Sathit Wongnongtoey på en presskonferens.

Han förtydligade att om demonstrantmassor står utanför och för oväsen kanske inte samtalen går lika lätt, och därmed kanske inte kan direktsändas.

Den föreslagna möteslokalen är Kung Prajadhipok-institutet i Nonthaburi, en bra bit norr om de Bangkokkvarter där demonstranterna på söndagen var samlade.

Publicerad: