Ingvarsson vill ha målkameror

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. England blev bestulet på ett mål i åttondelen mot Tyskland.

Martin Ingvarsson, ordförande i Elitdomarklubben, har sin lösning klar:

– Jag skulle vilja ha målkameror, säger han.

Martin Ingvarsson skrek rakt ut framför tv:n när han såg situationen som kostade England ett mål. Frank Lampards skott tog i underkanten på ribban och var en halv meter innanför mållinjen innan bollen studsade ut igen.

Det såg de flesta, men varken huvuddomaren Jorge Lorrionda eller hans linjeman Mauricio Espinoza.

"Ingen optimal vinkel"

– Den assisterande domaren har som huvuduppgift att hålla koll på offsiden, det gör att han inte har någon optimal vinkel för att se om bollen är över linjen. Men det är ändå han som ser situationen bäst av domarna, säger Ingvarsson till TT samtidigt som repriserna vevas i halvtid.

– Jag skulle gärna använda tekniska hjälpmedel om det fungerade. Det är ju egentligen ingen bedömningsfråga om bollen är över linjen, det är ju svart eller vitt. Jag tror också att det som inträffade nu kommer att göra att den här debatten tar ny fart, säger Ingvarsson.

Straffområdesdomare

Internationella fotbollsförbundet (Fifa) har testat med ett datachip i bollen, men det försöket slog inte väl ut. I stället verkar fotbollsvärlden vilja placera en extra domare vid varje straffområde. Det systemet har använts i Europa league den här säsongen och ska användas i Champions league kommande säsong. Femdomarsystemet kan även komma att användas under EM 2012.

Martin Ingvarsson är en av tre svenska domare som testat det nya systemet, både som huvuddomare och straffområdesdomare.

– Som straffområdesdomare hade man sett den här situationen mycket bättre. Man täcker in planen på ett bättre sätt med fler domare, säger han.

Ingvarsson var även med i Frankrike som fjärdedomare när huvuddomaren Martin Hansson missade Thierry Henrys hands.

– Då försökte irländarna få mig att se situationen i en tv-monitor, men det är ju inget som vi får använda oss av, säger Ingvarsson.

Inte ännu i alla fall.

Frågan är om söndagens VM-match kommer att ändra på det.

TT

Publicerad: