Wengers omöjliga uppdrag mot Östersund

Publicerad:
Uppdaterad:
Arsene Wenger har en del att fundera på. Kan den franske managern lista ut det Östersundsspelarna knappt klarar av?
Foto: Tim Ireland/TT
Arsene Wenger har en del att fundera på. Kan den franske managern lista ut det Östersundsspelarna knappt klarar av?

FOTBOLL

MARBELLA. Arsenals Arsene Wenger har ett omöjligt uppdrag torsdag kväll i Jämtland.

Att försöka förutspå hur Östersund kommer att spela och ställa upp.

– Vi spelare brukar gissa. Vi brukar ha fel på hälften, säger lagkaptenen Brwa Nouri, 31.

När Östersunds FK avslutade tränings- och matchlägret i Spanien för 1,5 vecka sedan med match mot Dynamo Kiev betraktades det av de flesta som ett genrep inför Svenska cupen men framför allt inför 16-delsfinalen av Europa League mot Arsenal.

Men mot det ukrainska storlaget spelade plötsligt Tom Pettersson som en slags wingback.

Inget genrep

– Det sista Graham (Potter) sa till oss på matchgenomgången var att det här inte var ett genrep inför Arsenal utan att lag som han valt för att vi skulle kunna spela bra mot Dynamo Kiev. Att det inte var så som vi skulle spela mot vare sig Trelleborg eller Arsenal, säger lagkaptenen Brwa Nouri till Sportbladet.

Vet ni spelare var ni har Potter?

– Haha, nej! Det är extra kul, man måste alltid vara på tårna för att se och höra vad han och de andra ledarna hittat på. Det brukar vara jäkligt bra saker, han gör sin läxa. Han ger oss verktygen vi behöver för att göra bra matcher. Han sätter ett spelsystem för att vi ska kunna vara övertaliga. De kan se svårt ut, men det är ganska enkelt. 

Kan du sätta er elva till matchen mot Arsenal?

– Knappast. Vi spelare brukar skoja inom laget hur vi tror att vi ska spela. Vi har närmare hälften fel, varje gång, och det handlar om spelsystem, spelare, positioner. Det är inget som vi spelare tycker är negativt. Vi älskar det. Det är jäkligt utvecklande.

Om ni inte kan läsa er egen tränare så borde inte Arsene Wenger heller kunna göra det?

– Nej, precis. I tidigare lag jag varit i har det alltid varit så j-a förutsägbart. Nu är det på en helt annan nivå. Det gör också att man är medveten om att man måste vara på topp hela tiden för att ens få en plats i elvan. 

Gillar Arsenal, men...

– Graham säger själv att överraskningsmomentet är viktigt. Kolla på mötena med Paok. De trodde de visste hur vi spelade efter första matchen. Sedan körde vi på något helt annat i returen. 

– Överraskningsmomentet taktiskt tycker jag är lite underskattat i Sverige, säger Nouri.

Vad har du för relation till Arsenal?

– Jag brukar skoja med Arsenalsupportrarna i vårt lag om hur Arsenal aldrig lyckas. Jag tycker om deras sätt att spela fotboll. Mitt lag är Barça men alla lag som spelar en attraktiv fotboll är kul att se på. Arsenal har varit ett sådant lag även om de inte vunnit några tunga titlar på länge.

Är Arsenal ditt engelska favoritlag?

– Nja, inte ens det, säger Nouri med ett leende. Jag är ett stort fan av Pep Guardiola och då får det bli Manchester City. Men Arsenal är bland de engelska lagen jag gillar bäst. Det kommer bli speciellt att få möta dem. 

Vilka spelare i Arsenal imponerar på dig?

– Jag har en stor förkärlek för både Özil och Wilshire. Det är favoriter för mig.

Vad är en rimlig målsättning för Östersund?

– Jag tror inte vi använder ordet rimlig på det sättet. Jag vill inte låta drygt kaxig, men vi vill försvara titeln i Svenska cupen. Vi vill gå vidare mot Arsenal och vi vill vinna allsvenskan.

Mer att ge

– Det är det vi har byggt vår trupp för och det är så vi har planerat under försäsongen. Allt är för att kunna vinna tävlingarna vi ställer upp i. Sedan är det jäkligt tufft att göra det. Det krävs både hårt arbete och mycket tur för att lyckas. 

Och för din egen del, personligen?

– Att få vara kapten i det här laget är väldigt tillfredsställande. Jag ska fortsätta utvecklas som jag har gjort under de här fyra åren i Östersund. Så många steg som jag tagit här har jag inte tagit sedan jag var tonåring i AIK. Jag har mer att ge och att lära. Det finns mer att få ut ur den här fotbollsromantikerns kropp. Jag vill gärna få fram det, säger Brwa Nouri.

Torsdag 19.00: Östersund-Arsenal direkt i kanal 5.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.