Tummen upp för de dövas eget kafé

Publicerad:
Uppdaterad:

I Paris är alla välkomna att beställa - på teckenspråk

PARIS

Café Signes är inte bara ännu ett nytt trendigt kafé i Paris.

Det skiljer sig på en väsentlig punkt.

Här är de anställda döva och gästerna ombeds använda teckenspråket.

Stamgästen Rose-Marie beställer av dövstumme servitören Bruce, som för första gången nu har kunnat komma ut i arbetslivet.
Foto: Johan Tollgerdt
Stamgästen Rose-Marie beställer av dövstumme servitören Bruce, som för första gången nu har kunnat komma ut i arbetslivet.

När servitören bär ut kaffekoppar på den heta kaféterrassen struntar han i att säga varsågod och kunden bryr sig inte om att tacka. Bara en blick i ögonen och ett tecken med händerna.

På Café Signes är ord överflödiga. Det är världens första kafé som drivs av döva.

- Kaféet är en krydda i tillvaron i Paris. I vanliga fall är det de döva som känner sig utanför. Men här är det vi som kan prata och höra som är handikappade. Det är spännande att tränga in i deras värld, tycker stamgästen Rose-Marie.

Succé från start

Café Signes blev genast efter starten i slutet av maj lunchstället nummer ett för kvarterets modefotografer och affärsmän.

Jag har dock inte lärt mig de dövas språk. Sneglar därför i den på bordet uppställda broschyren som med teckningar visar hur man beställer kaffe, öl, kyckling, fisk och glass med teckenspråk.

Sedan höjer jag handen i vädret och kallar på 27-årige Bruce som är dövstum. Nu har han för första gången i sitt liv kommit ut i arbetslivet.

- Förstår jag inte gästernas tecken, ger jag dem papper och penna. Där kan de skriva sina beställningar, förklarar han med hjälp av en tolk.

Lärde sig snabbt

Om servitören inte ser att gästen kallar, finns det knappar på väggen som har kopplats

till hans personsökare.

Kocken, som är specialist på att laga kyckling i persikosås, kunde dock inte teckenspråket först. Men efter en vecka hade han lärt sig det.

Ljussättningen har noggrant anpassats till de döva så att de inte bländas utan kan använda teckenspråket i alla vrår och vinklar.

Kaféet blev genast lunchstället nummer ett för modefotografer och affärsmän

Fakta: Café Signes

Johan Tollgerdt

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN