Jeppe Andersen: ”Inte konstigt att folk pratar om mig”

Nyckelspelaren njuter inför derbyt mot Djurgården

avOscar Rickstrand

Publicerad:
Uppdaterad:

Från doldis till Hammarbys kanske viktigaste spelare.

Jeppe Andersen, 26, är bättre än någonsin.

– Att folk pratar om mig nu är inte konstigt, säger dansken inför derbyt mot Djurgården.

Det är en bekväm Jeppe Andersen som Sportbladet får möjlighet att träffa inför söndagens jättematch.

26-åringen – som kom från Esbjerg sommaren 2017 – har alltid varit bra, men lite av en doldis. Nu omnämns han som en av lagets bästa och kanske viktigaste spelare.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Svenska Cupen

Hur reagerar du på det?

– Ja... vad ska man säga? Jag tycker själv att jag har spelat bra. Så att folk pratar om mig nu är inte konstigt. Men klart det är härligt att höra, säger han och vänder sig om i den nybyggda spelarloungen.

Laget har nyss käkat efter träning på ett regnigt Årsta IP. Nu pågår en känsloladdad Fifa-match bakom ryggen på Andersen. Muamer Tankovic har öppnat målskyttet.

”Jag bara njuter”

I måndags var det Jeppe Andersen som öppnade målskyttet för Bajen. Han dunkade in ett drömmål från distans när cupavancemanget säkrades mot Dalkurd.

Din tränare Stefan Billborn säger att du är bättre än någonsin. Håller du med? Är du i din livs bästa form?

– Ja, det tycker jag faktiskt.

Varför är du så bra just nu?

– Tycker egentligen att det senaste halvåret har varit väldigt bra för mig. Men det är nog många grejer som spelar in. Jag har vant mig vid att spela med laget och har byggt upp ett starkt självförtroende. Jag har fått ett stort ansvar i laget och har bara kul när jag spelar. Det är härligt. Jag bara njuter just nu.

Ansvaret har växt i och med långtidsskadan som mittfältskollegan Serge-Junior ådrog sig i höstas. Den danske spelmotorn har istället fått lira bredvid mer defensivt inriktade partners, vilket lett till större frihet framåt.

– Jag är mycket mer inblandad i uppspelsfasen nu. Och även i den sista fasen på offensiv planhalva. Jag gillar det. Jag gillar att vara med i både defensiven och offensiven. Och när jag får mycket boll blir jag bättre. Det är då jag är som bäst.

Så du saknar inte Junior på mitten?

– Klart jag saknar honom. Mycket. Han är en bra spelare och jag ser fram emot att han kommer tillbaka. Men jag trivs bra i min roll för tillfället. Junior är också en spelare som ska ha bollen, så när han inte är där får jag större ansvar. När jag spelar bredvid (Mads) Fenger eller Tim (Söderström) får jag bollen mer.

Trivs med landsmannen

Mot Dalkurd bildade Andersen mittfältspar med Mads Fenger. De såg ut att stortrivas tillsammans. Anledningen?

– Först och främst är vi danskar och pratar samma språk. Sedan har Mads en bra defensiv och när vi spelar tillammans är det lite mer definierat vem som ska göra vad. Han fokuserar på det defensiva och jag mer på det offensiva.

Spelar ni ihop på söndag?

– Vi får se. Men jag tycker det funkade bra mot Dalkurd.

När det kommer till frågor om helgens motståndare, Djurgården på Tele2, visar Andersen upp sina defensiva kunskaper.

Vem är Djurgårdens bästa spelare?

– Ingen aning. Har faktiskt inte sett så mycket.

Du har ingen koll alls på dem?

– Nej, jag har ingen koll. Jag har kanske sett en eller två Djurgårdsmatcher under hela förra året. Jag ser inte på så mycket svensk fotboll.

Vilka är favoriter på söndag?

– Det är lika, skulle jag säga. Mycket lika. De spelar ju ”hemma” men det spelar fan ingen roll. Det är 50–50. Men om vi kommer upp i vår högsta nivå vinner vi.

Hur viktigt är det att ni vinner?

– Det är jävla viktigt. Det kan betyda att vi får spela i Europa. Och så är det ju ett derby och det betyder mycket för fansen och oss spelare.

Drömmer om Spanien

26-åringens kontrakt med Hammarby går ut nästa sommar. Han drömmer om en framtid i Spanien, men är fåordig om vad som kommer ske nästa år.

Hur ser du på din kontraktssituation?

– Att jag har till nästa sommar.

Har du pratat något med klubben om det?

– Nej, inget alls.

Vilken typ av liga skulle du helst vilja spela i?

– Ah... svårt. Någon som inte är för fysisk. En lite mer teknisk liga. Men jag vet inte. Vi får se vad som händer. Jag har ingen aning och är öppen för allt, som jag sagt tidigare.

Om du får drömma, vilket land spelar du helst i?

– Spanien har alltid varit en dröm. Så om det är möjligt vore det såklart bra. Men det är naturligtvis svårt att komma dit.

”Så klart vi vinner”

Cuplottningen betyder att Djurgården räknas som hemmalag på söndag. De får därför ha fler fans på plats. Andersen tror ändå att Hammarby-supportrarna kommer kunna matcha rent ljudmässigt.

– Även om de är färre kommer de att höras, för de är så jävla bra.

Något meddelade till fansen inför söndag?

– Nej, faktiskt inte. De gör det så bra själva. De behöver inget från mig.

Avslutningsvis, hur går matchen?

– Vi vinner. Så klart vi vinner.

Publicerad: