TU, ni har fel om EU:s upphovsrättsdirektiv

Piratpartiet: En anpassning av det digitala samhället för att gynna gårdagens affärsmodeller

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2019-03-21 | Publicerad 2019-03-14

Inget filter kan skilja mellan olovliga uppladdningar och parodier, satir eller memes, skriver Mattias Bjärnemalm, toppkandidat för Piratpartiet till EU-valet.

Jeanette Gustafsdotter, VD för TU, har fel om upphovsrättsdirektivet. Här är några av de viktigaste punkterna:

  1. Att plattformar och sociala medier kopierar delar av nyhetsartiklar utan tidningarnas godkännande. Tidningarna gynnas av trafiken från Google News, Facebook och andra plattformar, som ökar spridningen av deras texter. De tar fram bilder och text-snippar som visas vid länken. En tidning som inte vill synas kan enkelt stoppa det genom standarder som robots.txt – att de kopieras är frivilligt!
  2. Att direktivet inte kräver filter. Ordet ”filter” används inte explicit i direktivet, men alla oberoende bedömare är överens om att filter kommer bli en praktisk konsekvens av lagstiftningen. Vad är alternativet, Gustafsdotter?
  3. Att yttrandefriheten inte påverkas. Inget filter kan skilja mellan olovliga uppladdningar och parodier, satir eller memes. Vi tvingas därför välja mellan censurfilter och yttrandefrihet. Att direktivet säger att undantagen ska finnas kvar spelar ingen roll om de i praktiken blir obrukbara. TU går helt emot akademiker, människorättsorganisationer och FN, som menar att uppladdningsfilter leder till inskränkt yttrandefrihet.
  4. Att direktivet anpassar upphovsrätten till det digitala samhället. En modern upphovsrätt borde legalisera och skydda remixer, spelstreaming och memes. Det här förslaget innebär inte en anpassning av upphovsrätten till det digitala samhället, utan tvärtom en anpassning av det digitala samhället för att gynna gårdagens affärsmodeller.


Mattias Bjärnemalm, toppkandidat för Piratpartiet till EU-valet.


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här