Mejla

Simon Bank

Bank: En sak att lösa för att nå en bragd

Publicerad:
Uppdaterad:

MILANO. Italien har bättre spelare? Det löser Sverige. De har dyrare spelare? Ointressant.

För att en bra match ska bli en bragd återstår bara en sak att lösa:

Italien har fler spelare. Det kan bli ett problem.

Fino Fini är 89 år gammal, men har plirande ögon, ett fast handslag och den sorts mild auktoritet som bara kan komma av att ha sett allt.

I tjugo år och sex VM-turneringar var han det italienska landslagets doktor, han slutade efter VM 1982, när Enzo Bearzot rökte pipa, Paolo Rossi vann skytteligan och Italien blev världsmästare.

Nu är han ansvarig för det italienska fotbollsförbundets museum, han var inte särskilt nervös inför matcherna mot Sverige. Inte för att han var självsäker utan för att fotboll är fotboll, man vet ändå aldrig. Doktor Fini log, bad mig lyssna, och berättade vad mästertränaren Vittorio Pozzo – två VM-guld – lärde honom en gång:

– Fotboll är en enkel sport. Allt du behöver för att vinna är spelare med karaktär, sammanhållning och en skicklig tränare.

Och ja, här står vi nu.

Minns ni hur kul vi hade?

Dimma över Linate, fukt i luften över Piazzale Lotto, ett stilla solljus i skarvarna som är som en smekning för en svensk på besök.

Allt är som vanligt i Milano i november. Men så här har det ju faktiskt aldrig varit.

Ett svenskt landslag med karaktär, sammanhållning och skickliga tränare har skaffat sig en fantastisk möjlighet inför en avgörande playoff-retur inför 75 000 åskådare på San Siro.

Som man säger efter en sjuhelsikes fest: MINNS NI HUR KUL VI HADE IGÅR?!

1 av 2 | Foto: Andreas Bardell / AFTONBLADET

Minns ni Ola Toivonens Braveheart-brunkande blandat med brukets känsligaste fötter? Minns ni Mini-Foppas flytande fotisättning? Andreas Granqvists ledarskap? Chiellinis Busquets-blinkande mot domaren efter en filmning? Jakob Johanssons inhopp och uttryck? Verrattis frustration?

Och framför allt: Minns ni när högerbacken Emil Krafth fick kramp och byttes ut, när Sebastian Larsson flyttade ner och fick kramp han också? När Toivonen inte orkade stå upp längre? När Albin Ekdal offrade ryggen så han sträckte ett lår? Minns ni när Viktor Claesson stod på alla fyra och stretchade på slutet?

Det är klart att ni minns.

Helt andra förutsättningar

Det var därför vi fick en så fantastisk fredagskväll, men det är också ett argument för en väldigt mycket tuffare måndag.  

– Det var ju underbart! sa Sebastian Larsson dagen efter, när han fick frågor om tjafset och bökandet och krigandet på Friends Arena.

Nu måste Sverige göra om samma sak i 90 minuter till, och de måste göra det med helt andra förutsättningar. På plussidan står att de kan spela på resultatet den här gången och att de möter ett Italien som har en i grunden ifrågasatt tränare, där det viskas om spelarrevolter och folkdomstolen börjat fila på sina avgångskrav för hela, halva förbundet.

På minussidan står krampen.

Italien har ett par dagar på sig att samla ihop spillrorna och pussla ihop en ny plan, ett nytt lag. Gian Piero Ventura är pressad, men han har väldigt många kort kvar att spela ut. Han är som han är, i bortamatchen skickade han ut ett lag för att spela mot Sverige – i hemmamatchen lär han skicka ut ett lag som ska spela för Italien, om ni förstår skillnaden.

Janne kan inte skyffla om

De kommer vilja spela sitt spel den här gången. Kanske med 3-5-2 igen, men förmodligen inte. Kanske blir det Venturas älskade 4-2-4, möjligen blir det 3-4-3 eller 3-4-1-2. Helt säkert blir det med andra spelare.

Gagliardini eller Jorginho kan ersätta Verratti, och göra det bättre. Insigne lär absolut komma in med sin kreativitet. Han har ett helt kompani offensiva kvalitéer hos spelare som El Shaarawy, Bernardeschi, Éder, en hel (?) Simone Zaza. Spinazzola in i backlinjen?

Janne Andersson har varken lyxen eller arbetsmodellen att skyffla om på det sättet, och normalt är det förstås enbart en trygghet att ha en säker, etablerad elva.

Kanske inte är svårare än så…

Men med Albin Ekdal borta, två vilodagar och en resa mellan ödesmatcherna… kan det vara avgörande att ha fler fräscha ben än Mikael Lustigs och Jakob Johansson att sätta på planen.

Sverige har färre alternativ, fler slitna spelare, mindre flexibilitet. Men de har inte en hotande katastrof hängande över sig, de har inte en ifrågasatt förbundskapten vid sidan om sig, och de har inte en demoraliserande förlust bakom sig.

Sverige kommer till Milano med karaktär, sammanhållning och en tränare som övertygat de allra flesta.

Och kanske är det inte svårare än så med fotboll.

Se Sveriges matcher på Kanal 5 – och hela VM-kvalet på Eurosport Player

Av: Simon Bank

Publicerad: