Publicerad:
Uppdaterad:

Minst 26 döda efter kyrkomassaker i Texas

Av: Karin Ahlborg, Oskar Forsberg, Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:

Minst 26 personer i åldrarna 5 till 72 dog efter att Devin Kelley, 26, öppnade eld i en kyrka i Texas.

Utanför tog en ortsbo upp sitt vapen och attackerade gärningsmannen – som flydde och senare hittades död i sitt fordon.

– Vi vet inte om han skjutit sig själv eller om han sköts av den lokale invånaren, säger Freeman Martin vid Texas lokala säkerhetsmyndighet.

1 av 2 | Foto: CBS
Devin Kelley, 26, har identifierats som skytten. 

Skottlossningen inträffade på söndagen under en gudstjänst i First Baptist Church i Sutherland Springs, en mindre baptistkyrka öster om San Antonio i Texas.

Texas guvernör Greg Abbott uppger på en presskonferens att 26 personer dödförklarats och att siffran kan komma att stiga ytterligare. Det gör skjutningen till den dödligaste i en amerikansk kyrka i modern tid, rapporterar Fox News. Det är även den dödligaste masskjutningen någonsin i delstaten Texas, skriver AP.

Ett 20-tal personer uppges vara skadade.

1 av 3 | Foto: Jay Janner / TT NYHETSBYRÅN

Tappade sitt vapen

Klockan var runt 11.20 lokal tid när den misstänkte gärningsmannen, helt klädd i svart, sågs vid en bensinstation mittemot kyrkan.

– Sedan körde han över gatan, gick ur sitt fordon och började avlossa sitt vapen mot kyrkan. Därefter gick han till höger om kyrkan och fortsatte skjuta. Till sist gick han in i kyrkan och sköt, säger Freeman Martin, chef för Texas säkerhetsmyndighet, vid presskonferensen.

När den misstänkte gick ut ur kyrkan upptäcktes han av en lokal invånare som tog sitt gevär och attackerade den misstänkte.

– Den misstänkte tappade sitt gevär och flydde från kyrkan. Den lokala invånaren följde efter, säger Freeman Martin. 

Kartlägger sociala medier

Omkring åtta kilometer från kyrkan, vid gränsen mellan Wilson county och Guadalupe county, körde den misstänkte av vägen och hittades sedan död i sitt fordon.

– Vi vet inte om han skjutit sig själv eller om han sköts av den lokale invånaren, säger Freeman Martin.

Gärningsmannen identifierades senare som 26-årige Devin Kelley, rapporterar bland andra AP. Han bodde i en förort till San Antonio och ska inte ha haft några uppenbara kopplingar till terrororganisationer, skriver nyhetsbyrån. Polisen ska nu kartlägga hans aktivitet i sociala medier, bland annat ett inlägg där han visat upp ett semiautomatiskt vapen. Utöver den lokala polisen är FBI inkopplade i fallet.

Trump följer utvecklingen

Freeman Martin uppger att de dödade var mellan 5 och 72 år gamla.

USA:s president Donald Trump skriver på Twitter att han följer händelseutvecklingen från Japan där han just nu är på statsbesök. På en presskonferens fördömde han dådet som en ”ondskans handling” och lovade att hans regering kommer att stötta delstaten Texas.

Foto: Nick Wagner / AP
Publicerad:
Publicerad: