Bajen stoppar hyllningen av MFF

”Varför ska vi haka på det?”

Av: Johan Flinck, Per Bohman

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

MFF-stjärnorna hade räknat med en honnörsvakt från Hammarby-spelarna inför kvällens match.

Men Hammarbys klubbledning sätter stopp för hyllningen.

– Det inte är en svensk tradition utan en engelsk, säger Hammarbys vd Henrik Kindlund.

Traditionen kallas ”Guard of Honour” och innebär att ett lag som avgjort serien innan den är klar hyllas av motståndaren som bildar en korridor och applåderar mästarna när de kliver in på planen.

När Malmö FF tog guld förra gången, 2017, hyllade AIK sin rival på detta sätt i matchen efter.

I förra omgången säkrade MFF guldet igen och när allsvenskan nu återupptas efter landslagsuppehållet möter mästarna Hammarby i Stockholm.

”Måste de väl göra”

Efter guldmatchen fick MFF:s Behrang Safari och Ola Toivonen frågan om de förväntar sig att Hammarby, trots Zlatan Ibrahimovics inblandning i klubben, kommer att bilda en honnörsvakt inför avspark på Tele 2.

– Det måste de väl göra, utbrast den rutinerade MFF-duon.

– AIK gjorde det här senast. Det tror jag Hammarby kommer att göra också. Jag tror inte de har några problem med det, sa Safari.

Enligt Sportbladets uppgifter ville flera spelare i Hammarby hedra sina kolleger i MFF på detta sätt.

Men klubbledningen ser det inte som en svensk tradition.

– Vi har redan gratulerat Malmö FF och kommer göra det när vår matchspeaker presenterar laget inför matchen. Däremot den här engelska traditionen där man ställer upp sig, det är ju en engelsk tradition. Något man gör i Premier League. Vi uppfattar inte det som en svensk tradition, säger Hammarbys vd Henrik Kindlund.

Har ni funderat på hur det kan uppfattas att inte göra det?

– Vi har en jättebra relation till Malmö FF. Vi har redan gratulerat klubben och jag skickade en hälsning till Niclas Carlnén tio minuter efter deras guld. Vi kommer som sagt att gratulera, men inte på det engelska viset.

”Varför ska vi haka på det?”

Kindlund berättar att de hade en diskussion med spelarna och inom klubben.

– Frågan lyftes efter en artikel i Sportbladet och det blev en frågeställning. Jag kände faktiskt inte till den här traditionen över huvud taget, men förstod att AIK hade gjort det för ett par år sedan. Vi hade en diskussion och kom fram till att det inte är en svensk tradition utan en engelsk. Den får engelsmännen ha, men vi har inga problem med att gratulera MFF.

Kindlund öppnar dock för att det kan bli en tradition i framtiden.

– Om det är en diskussion inom Sef och det bestäms gemensamt att det ska genomföras, absolut. Men det blir jättekonstigt att vi ska göra som England nu. Det finns ju bara där. Varför ska vi haka på det?

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.