Omvärldens reaktion: ”Ledsen och besviken”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

De nordiska länderna nobbar världscupen resten av året.

I Davos sitter resten av längskidvärlden och undrar vad som hände.

– Jag är ledsen och besviken, säger Italiens förbundskapten Marco Selle.

– Det är svårt att förstå att man drar sig ur nu, vad är det man inte kunde förutse?, säger USA:s förbundskapten Chris Grover.

Medan Sverige och Norge lämnade Ruka med chartrade plan åkte resten av skidvärlden direkt vidare till Davos för att ladda för tävlingarna där om 10 dagar.

Där har de fått ta emot besked efter besked från Norden om att man står över tävlingarna.

– Det blir som att arrangera fotbolls-VM utan Brasilien, Italien och Tyskland, suckar Marco Selle som är förbundskapten för Italiens landslag.

”Jobbat så hårt”

Både han och USA:s motsvarighet Chris Grover är tydliga med att säkerheten går först under en pandemi. Men båda är ändå förvånade över en brist på solidaritet.

– Vi har jobbat så hårt för att hålla den här säsongen vid liv, säger Marco Selle. Det har inte varit lätt för ett land som Italien där vi haft många fall och många döda men målet vi har jobbat mot är att hålla säsongen vid liv.

Han tycker de Centraleuropeiska länderna tog större risker när de åkte till första tävlingen i Ruka

– Våra idrottare flög också reguljärt och vi coacher körde bil genom sex länder med olika regler och stora risker att drabbas av covid. Alla visste att det var en risk men vi tog den för att hålla liv i säsongen.

– Jag är ledsen och besviken särskilt för alla länder som tog stora risker i Ruka när allt var okänt och nu kan inte andra länder göra det? Protokollet här i Schweiz är bra, vi känner oss trygga, säger Marco Selle.

”Blir inte rättvist”

Chris Grover är tydlig med han respekterar beslutet men säger samtidigt att alla visste läget inför och var beredda på att tävla.

– Varför drar man sig ur i sista minuten? Allt det är visste vi inför säsongen. Det fanns saker i Ruka som kunde varit bättre men det var också tre olika grenar med backhoppning och nordisk kombination. Här i Davos känns allt väldigt tryggt och säkert, säger han.

Svenska åkare och ledare lyfter fram resa med reguljärflyg som den stora skillnaden ur ett smittskyddsperspektiv, vad tänker du kring det?

– Jag vet att det är svårt med resor nu, det finns få alternativ nu. Men samtidigt har alla vi andra tagit oss hit med reguljärflyg. Vi hade aktiva som var tvungna att ta fem flyg för att komma till Ruka. Det blir inte rättvist mot resten av världen om de nordiska lagen säger att man bara kör i Norden.

”Det gör mig arg”

USA har inga planer på att dra sig ur kommande tävlingar.

– Nej, vi kör. Vi fyller på med fler idrottare som reser in från USA den här veckan och kommer ha fulla startkvoter.

Inte heller Ryssland har några planer på att dra sig ur.

– För oss är det säkrare att resa hit från Ruka än att åka 35 timmar hem via Istanbul, säger förbundskapten Markus Cramer.

Han tycker också att nordiska länderna inte agerar solidariskt. Men riktar största ilskan mot Fis.

– De har inte haft en back up-plan. Det är jag arg på och nu händer exakt det många av oss sagt skulle ske, säger han.

Fis å sin sida är inte imponerade av svenska beslutet.

– Vi behöver solidaritet. Om det inte ges så kommer det att bli svårt att hitta arrangörer i framtiden, säger Fis marknadschef Jürg Capol till SVT.

Publicerad:

LÄS VIDARE