Grannar har coronaanpassade planer för Halloween

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Det är inte läge för bus eller godis nästa helg, enligt flera regioner.

Lösningen kan bli en skattjakt bland godispyntade hus.

I alla fall i Uppsala där restriktionerna är extra strikta just nu.

– Man ska röra sig så lite som möjligt och definitivt inte ha några Halloweenfester, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i region Uppsala.

Där råder lokala restriktioner sedan i tisdags i kampen mot den skenande coronasmittan. Antalet coronafall har ökat drastiskt under de senaste veckorna i länet jämfört med under sommaren och invånarna uppmanas bland annat att inte umgås med personer de inte bor med.

Att gå bus eller godis är därmed inte lämpligt, anser sjukvårdsdirektören.

– Trick or treat ska man avstå ifrån tycker jag. Inte för att barn är i någon riskgrupp på något sätt, men att gå runt och överraska människor i deras hus och plocka i godisburkar är inte lämpligt just nu, säger han.

Skattjakt bland pyntade hus

I Storvreta, där den amerikanska traditionen blivit ett självklart inslag under högtiden bland många familjer, har flera grannar en ny plan för barnen. De kommer att ge dem en karta som visar vilka familjer som vill få påhälsning på coronasäkert avstånd och har pyntade sina hus med allt ifrån pumpor till små godis- och ostbågspåsar som barnen kan plocka på sig.

– Och så kommer vi att ha en lite kusligare promenad i skogen där barnen kan följa en röd tråd med spöken och grejer. Så det blir en lite roligare grej för barnen ändå, säger initiativtagaren Malin Fallenius, 36.

”Det är upp till oss vuxna att ta fram alternativ,” säger Malin som är tillsammans med familjen på bilden.
Foto: Privat
”Det är upp till oss vuxna att ta fram alternativ,” säger Malin som är tillsammans med familjen på bilden.

Malin berättar att hennes döttrar Isabell, 9, och Emilia, 12, blev besvikna när de fick höra att bus eller godis-rundan måste skrotas i år, men att de ser fram emot de nya planerna.

– Eftersom de älskar skattjakter så sa de gud vad roligt, när jag berättade om promenaden och läget. Då glömde de nästan bort det här med bus eller godis.

Även bland grannarna har idén gått hem bättre än vad Malin förväntat sig.

– Många är väldigt positiva till det här, säger hon.

PODD Professorn: Därför är corona-dödstalen lägre nu

Aftonbladet Daily med Jonas F Ludvigsson professor vid Karolinska Institutet och barnläkare på universitetssjukhuset i Örebro.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE