Sjöstedt efter debatten: Regeringen kommer retirera

Av: Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Jonas Sjöstedts hot att fälla regeringen avfärdas som politiskt spel av de övriga partiledarena.

Men efter kvällens tv-debatt försäkrade V-ledaren att allt ingår i hans plan.

– De har missförstått hur vi agerar. Regeringen kommer retirera steg för steg, sa han.

Stefan Löfven pressades hårt i söndagens SVT-debatt om en av sina hjärtefrågor – arbetsrätt och lagen om anställningsskydd.

Löfven kläms mellan V-ledaren Jonas Sjöstedt – som hotar att väcka misstroende om las-utredningen läggs fram – och Centerpartiet och Liberalerna som kräver att utredningen blir lag.

Sjöstedt svarade i debatten att han är beredd att ge Löfven mer tid – något som tolkades som att han mildrade sitt hot.

Själv såg V-ledaren kvällens debatt som en delseger.

Socialdemokraterna börjar försiktigt backa tillbaka från utredningen om arbetsrätten. Men vi vill ha tydligare besked än så, sa Sjöstedt till Aftonbladet efteråt.

Finns majoritet att fälla Löfven

Jonas Sjöstedt syftade bland annat på att Stefan Löfven sa att las-utredningen som den ser ut nu är obalanserad. Sjöstedt sa vidare att han räknar med att Löfven har kastat utredningen i papperskorgen.

– Vi vill ju att regeringen ska sitta kvar men släppa förslaget om att slå sönder anställningstryggheten. Om de är så okloka att inte göra det – då finns det en majoritet i Sveriges riksdag att fälla regeringen, sa Sjöstedt efteråt.

Är det inte ett problem om ingen tror att ni är beredda att göra allvar av ert hot?

Ulf Kristersson vill ju egentligen slå sönder anställningstryggheten, så han är obekväm med den här situationen – men vi gör precis som vi tänkt och räddar anställningstryggheten. Den sista utvägen är att utlysa misstroende.

Debattens första halvtimme ägnades nästan uteslutande åt frågan om las och arbetsrätten. I ett replikskifte sa Jonas Sjöstedt att Stefan Löfven är extremt otydlig i frågan och att det är ”sorglig att se en gammal metallordförande som inte kan ställa sig på metallarbetarnas sida.”

– De har missförstått hur vi agerar. Regeringen kommer retirera steg för steg, säger Jonas Sjöstedt.
Foto: Björn Lindahl
– De har missförstått hur vi agerar. Regeringen kommer retirera steg för steg, säger Jonas Sjöstedt.

Löfven slog tillbaka: Ett riktigt svek

Stefan Löfven slog tillbaka efter sändningen:

– Det säger han då som sätter sig bredvid moderater, kristdemokrater och sverigedemokrater...det är ett riktigt svek mot metallarbetare och alla andra arbetare, sa Löfven.

Han tog bland annat upp att partierna vill ”återinföra lönedumpning på svensk arbetsmarknad”, förlänga provanställningar och förändra turordningsreglerna.

Hur pressad är du i frågan om las?

– Det är en viktig fråga och då måste den också skötas rätt. Skulle frågan hamna i vårt knä ska balansen på arbetsmarknaden bibehållas.

Foto: Björn Lindahl
Stefan Löfven kläms mellan V och januaripartierna i frågan om las-förhandlingar.
Foto: Björn Lindahl
Ulf Kristersson (M) avfärdade Sjöstedts ord som tomma hot.

Kristersson: Kommer aldrig våga sjösätta

Kan du lova att utredningen inte läggs fram så som den ser ut nu?

– Vi ska lyssna på alla remissinstanser, det är 57 stycken. Det förslag som slutligen läggs fram ska grundas på den balansen vi har nu.

Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna har deklarerat att de backar upp Vänsterpartiet om Sjöstedt väcker misstroende mot Löfven.

Efter debatten avfärdade både Jimmie Åkesson (SD) och Ulf Kristersson (M) hans hot som tomt.

– Vänsterpartiet menar inte allvar, de försöker hota med något de aldrig kommer våga sjösätta. Det var alldeles uppenbart i debatten att de inte kommer våga fälla en socialdemokratisk regering.

Foto: Björn Lindahl
– De har missförstått hur vi agerar. Regeringen kommer retirera steg för steg, säger Jonas Sjöstedt.
Publicerad: