”Ska inte skänka våra pengar till domarna”

Klubben efter Asllanis utspel: ”Starka ord”

avSimon Sjöstrand

FOTBOLL

Kosovare Asllani rasade mot domarna efter cupfinalförlusten och sa att Linköping ”ska skänka vinstpengarna till domarutbildningen”.

Nu kommenterar klubben utspelet.

– Det är lätt att det blir lite för hårda ord. Vi har inte för avsikt att lägga våra pengar i en domarkommitté, säger ordföranden Christer Mård till Sportbladet.

Linköping föll tungt i finalen i Svenska cupen.

För tredje året i rad förlorade laget mot FC Rosengård, den här gången med 0–1, och efteråt var besvikelsen stor.

Storstjärnan Kosovare Asllani rasade bland annat mot domarna.

– Domaren blåste sönder matchen i andra halvlek, alla situationer! Vi ska skänka våra 50 000 i vinstpengar till domarutbildningen, de går raka vägen dit. Det måste bli bättre, det är cupfinal. Man kan inte ha en sån nivå, sa mittfältaren.

”Tycker nog hon också”

Nu bemöter Linköping utspelet.

Ordföranden Christer Mård har sett citaten och noterat Asllanis besvikelse, men han menar att ”idrott är känslor”.

– Det är lätt att det blev lite för hårda ord. Det tror jag att hon också skulle tycka så här med lite distans. Man ska försöka vara behärskad i sina uttalanden oavsett vad som händer, men individer reagerar på olika sätt. Det är starka ord hon använder, men det är sånt som händer. Man ska nog ta det väldigt mycket som ett utryck för att det inte gick som man hade hoppats, säger Mård till Sportbladet.

Och lägger till med glimten i ögat:

– Vi har inte för avsikt att lägga våra pengar i en domarkommitté, det tror jag alla förstår.

Foto: Johan Nilsson/TT

”Har också ångrat saker”

Efter förlusten tyckte Kosovare Asllani även att domarna tog direkta felbeslut.

– Jag fick en tackling och fick frispark emot mig. Nivån är alldeles för låg, man måste kunna tillåta spel när det är cupfinal, sa 28-åringen.

Christer Mård:

– Det blir överord på olika sätt ibland, ibland från ledare och ibland från spelare. I regel är det inget bra, men som sagt: Idrott är känslor. Jag har också ångrat saker jag sagt.

Ni kommer inte att tillrättavisa Asllani på något sätt?

– Det tror jag inte. Vi har annat att fokusera på just nu. Men Henrik (Jensen, tränare) pratar med Kosovare i dag. Det är inget konstigt, ett vanligt samtal som man har dagen efter match. Skulle det krävas något så tar vi upp det på styrelsemötet i kväll. Det är kanske möjligt att någon tar upp frågan, det finns kanske önskemål om att uttrycka något. Men vi har ingen tanke på att göra någon grej av det.

Straffas inte

Sportbladet har varit i kontakt med Svenska fotbollförbundets tävlingschef Lars Helmersson. Han menar att Asllani inte riskerar några påföljder för uttalandet.

– Det går inte att bestraffa uttalanden i medier, enligt svensk grundlag. Utifrån har vi inte tagit notis om det, den idrottsliga juridiken kan inte ta över svensk grundlag. Citat i medierna kan inte bli föremål för hantering, så det här är inget föremål för vidare hantering, säger Lars Helmersson.

ARTIKELN HANDLAR OM