Flera skogsbränder runt om i landet

avTT

Just nu rasar flera bränder runt om i landet. Torrt och soligt väder gör att elden sprider sig snabbt vilket gör det svårsläckt.

SMHI varnar för skogs- och gräsbränder i nästan hela landet.

Det brinner just nu i ett större skogsområde i Stenhagen i Uppsala. Till en början var det uppskattningsvis en brand på 200 kvadratmeter, men branden har spridit sig och räddningstjänsten hade strax före klockan 19 inte branden under kontroll.

– Den är stor och svårsläckt. Den sprider sig norrut längs med kraftledningsgatan, säger Magnus Bengtsson, ledningsbefäl vid Storstockholms brandförsvar.

Boende evakuerades

Som mest hade räddningstjänsten 13 brandbilar på plats och under en kortare tid måste ett antal bostäder i Stenhagen evakueras på grund av kraftig rök och eventuell spridningsrisk. Men strax efter 19 säger polisen att de bedömer att de boende kan få börja återvända till sina hem.

Det råder sedan några dagar totalt eldningsförbud på flera håll i landet, bland annat i Stockholms och Uppsala län.

Foto: Utryckning Uppsala
Skogsbranden i Uppsala.

Varnar för bränder

SMHI har utfärdat varningar för skogs- och gräsbränder i nästan hela landet. Och det brinner och har brunnit på ett antal ställen runt om i Sverige på söndagen.

Enligt en sammanställning som SVT Nyheter har gjort rör det sig om sex större bränder, bortsett från den i Uppsala. Bland annat brinner det i Älmhult, Värmdö och Nora.

Magnus Bengtsson förklarar att det är mycket torrt i markerna och beskriver en söndagseftermiddag med väldigt mycket att göra för räddningstjänsten.

– Det har varit full fart med många mark- och skogsbränder, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bränder