Oenighet om S-budget

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Socialdemokraterna lovar stora satsningar i sin budgetmotion, bland annat tre miljarder kronor till infrastruktur och bostäder nästa år. Samtidigt kommer uppgifter om att oenigheten är stor när det gäller budgetens innehåll.

– Det här är blir en injektion för ekonomin och det är väl känt att infrastruktursatsningar har sysselsättningseffekter, säger Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Tommy Waidelich.

Men partiet är inte överens om budgetens innehåll.

Enligt SVT:s Rapport vill Håkan Juholt och ekonomiske talespersonen Tommy Waidelich till exempel släppa kravet på höjd a-kasseersättning. Ett annat förslag är att rut-avdraget ska vara kvar med smärre justeringar.

Vid tisdagskvällens möte i riksdagsgruppen var det stor oenighet om förslagen, och nu tvingas partiledningen ändra en del av dem, uppger Rapport. Nya möten för riksdagsgruppen är inplanerade på måndag och tisdag nästa vecka.

Över hälften av de tre miljarderna till infrastruktur och bostäder 2012 ingår i en längre satsning på att bygga ut järnvägens kapacitet. S vill ge Trafikverket 11,5 miljarder kronor fram till 2015 för det ändamålet. S säger samtidigt ja till regeringens satsning på underhåll av järnvägar och vägar.

S-budgeten uppges innehålla nya reformer för omkring 30 miljarder kronor. Hälften finansieras genom omprioriteringar i regeringens budget, till exempel säger man nej till att halvera krogmomsen. S vill också införa en vägslitageavgift för tunga fordon. Den beräknas ge fyra miljarder kronor årligen.

TT

Publicerad: