Mejla

Peter Kadhammar

Snart minns ingen vad Assange anklagas för

Publicerad:
Uppdaterad:
KRITISERAR SVERIGE Julian Assange – med två av sina tre advokater, Mark Stephens och Jennifer Robertson höll i går presskonferens utanför Belmarsh Magistrates Court efter rättegången. Assange själv och hans advokater har riktat hård kritik mot Sverige och i går mot Fredrik Reinfeldt efter hans uttalande om fallet.
Foto: Foto: GETTY IMAGES / ALL OVER PRESS
KRITISERAR SVERIGE Julian Assange – med två av sina tre advokater, Mark Stephens och Jennifer Robertson höll i går presskonferens utanför Belmarsh Magistrates Court efter rättegången. Assange själv och hans advokater har riktat hård kritik mot Sverige och i går mot Fredrik Reinfeldt efter hans uttalande om fallet.

KOLUMNISTER

LONDON. Saken gäller om Julian Assange kan utlämnas till Sverige för att förhöras av polisen, misstänkt för våldtäkt. Under förhandlingarna har Assanges advokater – han har tre – sagt att Sverige inte är ett rättsäkert land.

Statsminister Fredrik Reinfeldt tillfrågades i tisdags om han ville kommentera den saken. Han sa:

”Vi har ett självständigt rättsväsende som i det här fallet dessutom agerat på svensk lagstiftning.”

Han sa också:

”Låt oss inte glömma vad som riskeras här. Det är ju rätten för kvinnor att få prövat huruvida det har varit ett övergrepp som de varit utsatta för.

Vi vet inte vad som är sant i detta eller vad det blir för domslut. Men att på det här sättet försöka kringgå det och få det att framstå som att deras rätt är mycket litet värd, det tycker jag är beklagligt. Det är viktigt att vi har kommit långt i Sverige när det gäller att vara tydliga med att vi inte accepterar sexuella övergrepp eller våldtäkter. Det ska kunna prövas och klarläggas vad som skett.”

I går var det slutplädering i domstolen på Belmarsh Road i södra London. Advokat Geoffrey Robertson sa då att Sveriges statsminister (som han också kallade ”statsöverhuvud”) ”attackerat” Julian Assange.

– Julian Assange är nu folkets fiende (i Sverige), sa Robertson. Hur det påverkar hans möjlighet till en opartisk rättegång vet vi inte. Den svenske statsministern har också sagt att Assange är åtalad, inte bara misstänkt.

Geoffrey Roberts fortsatte:

– I ett litet land som Sverige har det skapat en giftig atmosfär. Assange har blivit samhällets fiende nummer ett. Människor

i Sverige måste tro att statsministerns uttalande är sant.

Så där fortsatte advokaten.

Han sa att Reinfeldt ”medvetet” förgiftat atmosfären. Robertson begärde mer tid av rätten för att ”analysera detta, att ett statsöverhuvud visar sådant förakt för juridiska värden”.

Ett fall som Julian Assanges, världsnyhet och samtalsämne på alla kontinenter, är emotionellt och potentiellt storpolitiskt – ett sådant fall börjar snabbt leva sitt eget liv om det inte sköts korrekt in i minsta till synes oväsentliga detalj.

Den svenska åklagarmyndigheten har varit lika smidig som en flodhäst med danssjuka. Det har lett till att framstående jurister i London i går diskuterade advokat Geoffrey Robertsons fantasier.

Assange satt bakom glasväggen i de anklagades bås och gäspade. Det har varit långa dagar med mycket teknikaliteter och det enda som livade upp i går var Robertsons analys av Reinfeldt.

Som var och en kan se har fallet växt till att bli något annat än eventuell våldtäkt och eventuellt sexuellt ofredande. Det har blivit så stort att det gått in i den politiska mytologins värld.

– Om statsministern är beredd att ta dessa steg, vilka fler är han beredd att ta – i förhållande till USA?

Med de orden ville Robertson säga att Assange är dubbelt rökt om han utlämnas till Sverige. Först kommer han oskyldig att dömas för våldtäkt, sedan utlämnas han till USA för något ännu värre.

Till mysterierna hör nu också att Reinfeldt inte begrep att en statsminister ska hålla tyst i känsliga rättsfrågor.

Men, som advokat Robertson sa, Sverige är ett litet land. Myndigheter och politiker kollapsar regelbundet när en rättsfråga är större än ett fyllo som slagit ihjäl sin fru. Och Robertson har ju en poäng när han varnar för politisk inblandning: Det var politisk klåfingrighet kombinerad med polisiär inkompetens som förstörde Palmeutredningen.

Julian Assange skulle i och för sig kunna resa till Sverige och svara på åklagarens frågor. Det vore väl det enklaste sättet att reda ut alla oklarheter. Men Assange vägrar. Efter förhandlingen i går uttalade han förhoppningen att fallet ska handla om vidare saker än honom.

Snart minns ingen att det rör två kvinnor som säger att de blivit utsatta för sexuella övergrepp av Julian Assange.

Domstolen meddelar beslut 24 februari.

Av: Peter Kadhammar

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN