Svåra regeringsförhandlingar stundar

Publicerad:

Helsingfors. Sannfinländarnas seger i finländska riksdagsvalet bäddar för svåra regeringsförhandlingar, spår finländska medier.

Nu väntar först en period när partierna var för sig pratar sig samman internt innan förhandlingarna inleds. Det mest troliga är en trepartiregering bestående av Samlingspartiet, Socialdemokraterna och Sannfinländarna och med Samlingspartiets Jyrki Katainen som statsminister.

Förhandlingarna om en ny regering leds av Samlingspartiet, som blev största parti.

Under måndagen väntas dock Samlingspartiet smälta valsegern. Partiordföranden Jyrki Katainen kommer inte att träffa de andra partiernas ledning förrän "senare", oklart om det blir redan denna vecka.

Samlingspartiets och Socialdemokraternas partistyrelser kommer att mötas under tisdagen, Sannfinländarnas styrelse möts på onsdag.

Allt talar för en trepartiregering med dessa partier. Vad det lilla Svenska folkpartiet hamnar är oklart. Partiet har informellt haft en reserverad plats i alla regeringar sedan 1979.

Valresultatet bekräftas på onsdag. Kontrollräkningen ska vara klar klockan sex på kvällen.

Sannfinländarnas valseger har försvagat euron. Den internationella valutamarknaden tror redan nu att Sannfinländarnas seger kommer att försvåra lösandet av kriserna i Grekland, Irland och Portugal.

Den största orsaken till eurons kursfall är Greklands eventuella skuldsanering, men enligt valutahandlarna bidrar även det finska valresultatet.

TT-FNB

Publicerad: