Nyheter

Hatten av för Lööf

avAnette Holmqvist, Pär Karlsson, Erik Nises

Unik granskning: Annie Lööf klar favorit att ta över Centerpartiet

1 av 3
ÖVERTAR? Annie Lööf, 28, är stor favorit bland C-topparna till att efterträda Maud Olofsson.

Allt tyder på att Annie Lööf tar över efter Maud Olofsson.

Aftonbladets rundringning visar att hon har skyhögt stöd i Centerpartiet.

– Hon är en naturlig ledare som har lyckats bygga upp ett mycket stort förtroende på kort tid, säger Thomas Andersson, C-ordförande i Östersund.

Det är en månad kvar tills Centerpartiet ska välja en ny ordförande. Men kandidaterna är redan inne på upploppet. Sista utfrågningen av trion äger rum i Stockholm i kväll och valberedningen har krävt att få lokalorganisationernas nomineringar senast på lördag.

Tre stödjer Hatt

Aftonbladet har ringt runt till ett urval av Centerns lokalkretsar och systerorganisationer över hela landet och trenden är tydlig: Annie Lööf har det klart starkaste stödet. Av de 60-talet centerkretsar som tillfrågades vill 32 se henne som nästa partiledare.

Tre uppgav att de stöder Anna-Karin Hatt och bara en krets har nominerat Anders W Jonsson. Flera C-kretsar har ännu inte bestämt sig och vissa vill inte säga vilken kandidat de stöder.

Ledde valanalysen

Annie Lööf ledde partiets eftervalsanalys och reste då runt och besökte lokalorganisationerna, något som beskrivits som en fördel i kampen om partiledarposten.

Men IT- och regionminister Anna-Karin Hatt har kampanjat hårdast i sommar. Hennes ”Hattresa” har tagit henne land och rike runt och hon har inte gett upp.

– Annie Lööf startade med tio meters försprång men Anna-Karin Hatt är på väg ikapp, säger Ingemar Einarsson, kretsordförande i Kalmar, där man ännu avvaktar med nomineringarna. Ytterst är det ombuden på stämman som avgör och flera kommunkretsar har lämnat feedback på valberedningens förslag utan att ta ställning för någon av kandidaterna.

– Det är våra valda ombud som har besluten i sin hand och vi tyckte att det var fel att ställa oss bakom en kandidat, säger Lars Karlsson, kretsordförande i Karlskrona.

Populär i distrikten

Även bland C-distrikten är Annie Lööf populärast. Enligt TT vill 10 av de 13 distrikt som redan lämnat svar till valberedningen ha Lööf på partiledarposten. Ett distrikt stödjer Hatt och två säger att de inte kan bestämma vem av de båda kvinnliga kandidaterna som är bäst. 14 distrikt har ännu inte bestämt sig.

Vid stämman i september vill partistyrelsen att stadgarna ska ändras så att C får två vice ordföranden. Då krävs att fem sjättedelar av ombuden röstar ja till förslaget.

Alla kan få toppjobb

Den planerade förändringen gör att alla tre kandidaterna kan få framskjutna positioner i den nya partiledningen, oavsett vem som utses till Maud Olofssons efterträdare.

– Det är tre duktiga kandidater och det kommer inte att finnas några förlorare här, säger Kenneth Petersson från Nybro kommunkrets.