Guidettis egna ord om hyllade gesten

Av: Andreas Käck, Patrik Brenning, Robin Bornehav

Publicerad:
Uppdaterad:

”Inte min plikt – något jag vill göra”

1 av 2

John Guidettis fina gest engagerade fotbollssverige.

Nu berättar stjärnan själv om mötet med 8-åringen.

– Jag gör ofta sådana grejer. Jag tycker det är kul, säger U21-landslagsmannen till Sportbladet.

Det var på onsdagseftermiddagen, några timmar före U21-landslagets ödesmatch mot Portugal, som Andrev Waldens blogginlägg på Café.se började spridas som en löpeld i etern.

Walden berättade om när hans väns åttaårige son häromveckan fick syn på John Guidetti i Stockholmsförorten där stjärnan själv är uppvuxen. Pojken sprang då fram till U21-landslagsmannen och frågade om de kunde spela lite fotboll på gräsplätten i byn. Guidetti hade bråttom, han ville inte missa Champions League-finalen, men lovade att kommer ner till gräsplätten efteråt.

”Krävs så lite”

Sagt och gjort. Strax före midnatt lunkade Guidetti ner till gräsplanen – och där stod mycket riktigt en åttaårig pojke och väntade.

Historien engagerade många runtom i fotbollssverige – och i går efter U21-landslagets bragd mot Portugal gav John Guidetti sin version av händelsen. Han tycker egentligen inte att det ”är värsta grejen”.

– Kan jag hjälpa till så hjälper jag till. Det krävs så lite av mig och ger så mycket för honom. Det man kan ge tillbaka ska man göra, säger Guidetti.

”Något jag vill göra”

Han berättar också, i detalj, vad som hände den kvällen.

– Efter matchen kom de och knackade på. De var kanske sex killar, de hade hämtat kusiner och allting, så vi lirade vi. Jag tog med en polare, Boda Ayari, och så spelade vi, vi två mot dem. De tyckte det var grymt kul, du vet. Och jag gör ofta sådana grejer, jag tycker det är kul. Jag anser inte att det är min plikt – det är något jag vill göra. Hade jag själv varit tio år och någon spelare man ser upp till ställt upp, då hade jag blivit överlycklig. Jag kommer säkert lira med dem fler gånger.

Vad är det som har gjort att du blivit en sådan människa?

– Nä men alltså, jag tycker det är normalt. En gång skulle jag träna på Hammarbyhöjden med Stefan Billborn och några yngre från Hammarbys förstalag, de var typ 10-11 bast och körde farsorna mot sönerna. De frågade om jag ville hoppa in och det gjorde jag. Det var grymt kul. Det ger så mycket och kostar ingenting. Så jag tänker: ”Varför ska man inte göra det?”, säger John Guidetti till Sportbladet.

Fotnot: Sverige spelar semifinal mot Danmark 21.00 på lördag. Matchen sänds på TV 12. Tyskland möter Portugal klockan 18 samma kväll. Finalen spelas tisdag klockan 20.45.

Publicerad: