Allen GP-vinnare för tredje året i rad

avElisabet Hoff

Foto: Sören Andersson/TT
Bertram Allen vann GP-hoppningen för tredje året i rad.

Favoriten Peder Fredricson fick ge sig. Kungen av Sweden Horse Show i Friends heter Bertram Allen. 

För tredje året i rad tog den 22-årige irländaren hem grand prixen och kunde kvittera ut en sjunde vinnarbil.

Efter grundomgången i söndagens grand prix var sju ryttare felfria. Men enligt en specialregel för denna show fick bara de fem snabbaste rida omhoppningen. Tre av dem var svenskar, där ibland segertippade Peder Fredricson och H&M All In, och förväntningarna var på topp på de fullsatta läktarna.

Men så var det den där unge irländaren.

Riktigt snabb tid

I år hade han med sig helt nya hästen Gin Chin van het Lindenhof och kanske man då trodde att han skulle ta det lite lugnt i omhoppningen. Men icke. Som näst sista ryttare i omhoppningen gick han i mål felfritt och med en riktigt snabb tid, 42.63 sekunder.

– Jag visste att Peder Fredricson startade efter mig så det var bara att satsa allt på ett kort, säger Allen till SVT.

Fredricson tvekade inte att ge irländaren en match och publiken sitt allt tillsammans med H&M All In. Och visst var de snabbare med tiden 42.16 sekunder. Men en bom föll och därmed segerchansen. 

– Jag försökte vinna. Jag visste att det bara fanns ett läge och då får man vara beredd på att kunna förlora också, säger Fredricson till SVT.

Baryard före Fredricson

Fredricson slutade trea. Tvåa blev Malin Baryard-Johnsson som var dubbelnolla med unga H&M Indiana.

U25-ryttaren Irma Karlsson, 24, vann den första klassen i fredags. Nu drämde hon iskallt till med en fjärdeplats i grand prixen på Ida van de Bisschop efter två övertygande rundor på noll och fyra fel.  

Klassen har en vinnare till, den belgiska hingsten Kashmir van Schuttershof som är pappa till alla de tre svenska hästarna i omhoppningen All In, Indiana och Ida van de Bisschop.

Bertram Allen har tidigare ridit hem tre bilar om året i Friends.