Dansband, ta er an de andliga sångerna!

Ett år.

Längre än så kunde inte Hans Martin, Tommys förre sångare, hålla sig borta från skivstudion.

I går släppte han ett album med andliga sånger.

Dubbelsamlingen "Tommys bästa" (Frituna) 2001 blev Hans Martins avsked till danspubliken. Plattan såldes i 47 000 exemplar och bandet fortsatte utan Hans Martin och spelar fortfarande hela repertoaren ute på dansbanorna.

Nya "Landet där solen ej går ner" (Frituna) är Hans Martins återkomst som soloartist. Det är ett hjärteprojekt för honom där han fått möjlighet att sjunga in ett antal av våra mest kända andliga sånger.

Resultatet är gråtmilt så det förslår.

Hans Martin är den förste dansbandssångare som tolkar andliga sånger sen rekordåret 1993. Då släppte inom loppet av några månader Christer Sjögren, Göran Lindberg och Ingmar Nordström varsin religiös skiva. Efter det har det mest kommit julskivor - undantaget är Bert Månsons välkända dansbandsmässa "Människan och skapelsen" (Maypole, 1999), som enbart innehöll nyskrivet material.

1993. Det är länge sen. Hans Martin gör en viktig insats. Problemet är att han sällan förmår göra något eget. Sånger som "Där rosor aldrig dör" och "Tysta skyar" låter ungefär som när Christer Sjögren gör dom. Mest är det de platta dansbandsarrangemangens fel.

Därför är det mest intressanta med "Landet där solen ej går ner" de fyra nyskrivna sånger albumet innehåller. Kanske inte för att de är bättre, utan för att de passar den musikaliska inramningen mer. En sång som "Skaparens hand" kunde ha hämtats från någon av Tommys skivor och låter som ett blivande singelsläpp.

För tre år sen gav Frälsningsarmén ut albumet "En salig samling" (Festival) där artister som Freddie Wadling, Stefan Sundström och Rolf Wikström gjorde personliga tolkningar av de folkkära andliga sångerna, och lyckades gjuta nytt liv i den här slitna sångskatten. Och i veckan släpper LP Väst sin motsvarande satsning "En utsträckt hand". Köp!

Det vore en rejäl utmaning för dansbands-Sverige att tillsammans göra något liknande. När får vi höra Barbados-Magnus i en känslig "Jag har hört om en stad"?

Madlén Trasthe som vikarierat för Camilla Lindén i Grönwalls ersätter henne permanent eftersom Camilla Lindén bestämt sig för att inte komma tillbaka från sin mammaledighet.

Camilla Lindén sällar sig därmed till den långa raden av avhopp och nedläggningar dansbandsvärlden sett under året.

I höst släpper Grönwalls en ny singel, en duett mellan Madlén Trasthe och Mikael Andersen. Till våren planeras ett helt nytt album, bandets första sen "Visa vad du går för" (Mariann) för två och ett halvt år sen.

Plusguiden

Michael Nystås