En av Sveriges farligaste fångar

Daniel Maiorana, 27 år

1 av 2
Maiorana är en ledande medlem i Fucked for life.

Daniel Maiorana är på fri fot igen.

För ett halvår sedan rymde den ökände rånaren och gängledaren från Kumlabunkern.

- Han är farlig och har vapen, löd polisens larm i natt.

Daniel Maiorana är en av de ledande medlemmarna i gangstergänget Fucked for life (FFL) från Botkyrka kommun, söder om Stockholm.

- Vi är som en stor familj, har han sagt.

Maiorana betraktas som en av landets farligaste och mest rymningsbenägna fångar.

Den 14 februari 2002 fritogs han av maskerade män när han satt på Hallanstalten, dömd till fyra och ett halvt års fängelse för rån och misshandel.

Han hade fått en bevakad permission för att träffa en läkare på Södertälje sjukhus när fritagningen skedde.

Brottsvåg i city

Efteråt startade en brottsvåg i Stockholm med bilkapningar, bankboxsprängningar och stölder. Det tog inte slut förrän Maiorana och hans kumpaner greps. Han dömdes till över sju års fängelse för de nya brotten.

Poliserna visste att Daniel Maiorana tidigare hade hotat med "suicide by cop" - att hålla en osäkrad handgranat i handen och spränga ihjäl sig själv och eventuella poliser som försökte gripa honom.

Gripandet på Odengatan 104 blev mycket riktigt dramatiskt. Maiorana rusade ut i trapphuset med en plastkopia av ett automatvapen.

Poliserna sköt direkt. Kulorna ven i trapphuset och Maiorana träffades i sin skyddsväst. Utan den hade han sannolikt varit död.

Det var inte första gången Maiorana blev skjuten. För några år sedan blev han skjuten i benet på en skolgård i Tumba under oklara omständigheter.

Den 18 januari i år skedde nästa rymning. Daniel Maiorana och två andra fångar fritogs från Kumlaanstalten.

Flykten var historisk, de rymde från "bunkern" som ska vara en av Sveriges säkraste fängelseavdelningar, och klättrade på stegar över muren.

Efteråt riktade Kriminalvårdsstyrelsen kritik mot personalen i en intern rapport.

Larmsystemet på Kumlaanstalten skulle ses över.

Aftonbladet