10 år sen Lehman Brothers: Inget har hänt

Jon Weman om en ökad risk för ny finanskris

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Foto: AP TT / NTB SCANPIX

KULTUR

”En mycket måttfull skuldsättning” förklarade sig Lehman Brothers ha 10 september 2008. Mindre än en vecka senare, 15 september, gick den anrika banken i konkurs. Det blev inledningen till finanskrisen, som skakade om etablerad ekonomisk visdom – men som samtidigt i slutändan visade sig lämna finansvärlden i stort sett oskadd.


”Bankerna blev räddade, vi blev offrade”, är parollen för över 100 olika demonstrationer, aktioner och seminarier som genomförs just på tioårsdagen av Lehman Brothers konkurs runtom i Europa och USA (dock inget i Sverige – det närmaste är i Oslo) med krav på ”ett finanssystem som tjänar samhället i stället för tvärtom”.


Samtidigt kommer granskningsorganisationen Finance Watch med rapporten Ten years after, som undersöker vad som hänt sedan 2008 – inte mycket.

”Möjligheten att skärpa regleringar mot spekulation och finansbedrägeri slarvades bort”, konstaterar rapporten, och noterar att tack vare alla ”kvantitativa lättnader” och minusräntor från centralbanker runtom i världen har mängden pengar som flyter runt på finansmarknaderna, och därmed risken för en ny kris, ökat kraftigt.

Bara i USA satsade staten och centralbanken 14 triljoner dollar för att rädda bankerna, och 2 triljoner (motsvarande ungefär tio svenska statsbudgetar) har fortfarande inte betalats tillbaka. De enda länder där ansvariga ur finansvärlden dömts till fängelse i någon större utsträckning är Island och Spanien.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.