Inte ensam – men närapå

Av: Linda Hjertén

Publicerad:
Uppdaterad:

Terroristexperten om Jihad Jane

Jihad Jane är inte ensam – men närapå.

Bara enstaka västerländska kvinnor engagerar sig i jihadistiska kretsar.

– Säkerligen var det kriget i Irak som triggade igång henne, säger Magnus Ranstorp som forskar i terrorism på Försvarshögskolan.

Colleen LaRose, 46, från Philadelphia, som kallar sig själv Jihad Jane, hymlade inte med vad hon ville. På Youtube, en av världens största sajter, skrev hon en kommentar där hon tydligt deklarerade sin vilja att hjälpa de lidande muslimerna och önskade bli en martyr.

Fundamentalt misstag

Jihad Jane registrerade sig även på den muslimska webbsidan Al Hesba. Det var så hennes medåtalade fick kontakt med henne och det var även så FBI fick upp ögonen för LaRose.

– Hon gjorde ju ett fundamentalt misstag då hon så tydligt och ivrigt flaggade med vad hon ville. Det dröjde ju inte länge innan FBI kallade in henne för ett samtal. Och när hon kom tillbaka efter en och en halv månad i Europa greps hon, säger Magnus Ranstorp.

Amerikan gripen

Ranstorp säger att det blir allt vanligare att fundamentalistiska grupper försöker värva hjälp från västerländer. Ungefär samtidigt som Colleen LaRose misstänks ha varit i Sverige för att rekognosera greps amerikanen David Coleman Headley för planering av attacker i Bombay 2008 då 166 personer miste livet.

– Man vill gärna använda personer av nationaliteter som har rörelsefrihet. Man har även upptäckt att kvinnor kan ta sig fram ännu mer obemärkt, säger Magnus Ranstorp.

Ge upp sitt liv

Men att som Jihad Jane, som västerländsk kvinna, vara beredd att ge upp sitt liv för en sak som egentligen inte är ens egen är väldigt ovanligt enligt Ranstorp. Han känner enbart till ett fåtal kvinnor som gjort samma sak.

– Säkerligen var det kriget i Irak som triggade igång henne. Hon nämner ju enligt åtalet fler gånger lidandet i den muslimska världen.

Publicerad: