Topphästens sjukdom: Har drabbats av herpes

Foto: ALN
Maharajah.

avMadeleine Brohlin, Minimedia

TRAV

Stjärnhästen Maharajah har drabbats av herpes.

Efter att man har tagit blodprov på hästen visade det sig att hästen fått herpesvirus 2 som ger förkylningssymtom och ögoninfektioner.

– Vi har tagit nya prover, men vi har inte inte fått svar, men det här är av övergående karaktär, säger Tommy Berghagen i stallet.

Topphästen Maharajah föll som stor favorit på V75 senast. Maharajah satt långt bak i kön hela vägen och sågs aldrig med segerchans. I stället vann Flemming Jensen och Local Conch loppet och Maharajah slutade femma.

Efter loppet berättade tränaren Stefan Hultman att veterinär har undersökt hästen och det visade sig att han hästen var dålig i halsen och hade drabbats av virus.

Prover har nu även visat att hästen har drabbats av herpes. Enligt statens veterinärmedicinska anstalt är infektioner med herpesvirus vanligt bland hästar. Det finns flera typer av herpes och Maharajah har drabbats av herpesvirus 2 som orsakar förkylningssymtom och ögoninfektioner.

För V75-Guiden berättar tränaren Stefan Hultman att herpesvirus 2 är ganska ovanligt.

Tagit nya prover

– Vi tog ett virusprov och det visade sådan förekomst. Det märktes att hästen gjorde en sämre prestation. Han hade drabbats av ett herpesvirus. Vi har tagit nya prover, men vi har inte inte fått svar, men det här är av övergående karaktär, säger Tommy Berghagen i stallet.

I onsdagens Vinnare Plus V64 i TV4 berättade tränaren Stefan Hultman om hästen och planerna.

– Jag körde honom i dag och han är pigg som tusan. Man märker inte att han har varit sjuk. Sista blodprovet visade att han är på väg att bli bra, han känns riktigt bra.

Enligt Hultman kan de fortsätta satsningen mot Frankrike med Maharajah.

– Jag tror att läget är under kontroll, berättade han för TV4.