Här finns Sveriges billigaste fjärrvärme

Publicerad:
Uppdaterad:

TEKNIK

Lista: så mycket kostar fjärrvärmen i ditt län

Kronobergs län är det län som har billigast fjärrväme i Sverige, det visar 2010 års Nils Holgersson- rapport. Totalt har prisökningen för fjärrvärme det senaste året varit relativt lågt men det finns stora skillnader mellan länen.

Priset på fjärrvärme i Sverige ökade ungefär med 3 procent mellan 2009-2010, det visar den senaste Nils Holgersson rapporten. Trots att den ökningen ligger över Konsumentprisindex är prisökningen på fjärrvärme betydligt lägre än andra energiråvaror som ligger på 6 procent, skriver Svensk Fjärrvärme i ett pressmeddelande.

- Fjärrvärmekunderna har en prisvärd uppvärmningsform. Trots att priset på energi har ökat rejält de senaste åren, har fjärrvärmekunderna haft en stabil prisutveckling. Jag tolkar det som att branschen har gjort ett gediget arbete med att effektivisera sin verksamhet. Att vi dessutom gått i fronten för att Sverige ska kunna nå miljömålen är en extra bonus, säger Ulrika Jardfelt, VD Svensk Fjärrvärme i pressmeddelandet.

Stora skillnader

Prisspridningen mellan de olika fjärrvärmenäten i Sverige är stor, det lägsta priset är 42,83 öre/kWh, och det högsta är 101,40 öre/kWh, enligt Svensk Fjärrvärme. Den stora spridningen beror på att priset påverkas av många faktorer som ser olika ut för olika nät. Men en majoritet av alla kunderna i Sverige(65 procent) har ändå ett pris som ligger +/- 7,7 öre från medelpriset, skriver Svensk Fjärrvärme.

Publicerad: