Läkarkris i allergivården: ”Övergått i katastrof”

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN

NYHETER

Nu närmar sig pollensäsongen – och köerna till Stockholms allergimottagningar växer.

Samtidigt stänger Cityakutens mottagning vid Hötorget och Astma- och allergimottagningen vid S:t Görans sjukhus riskerar att gå samma väg.

– Höjs inte ersättningen fattar vi beslut om stängning under våren, säger Pär Gyllfors vid Astma- och allergimottagningen på S:t Görans sjukhus, till mitti.

Enligt Pär Gyllfors höjdes inte ersättningen som Region Stockholm betalar ut på sex år. Först i höstas beslöt hälso- och sjukvårdsnämnden om en höjning på fem procent – men det räcker inte.

– Om man räknar på inflationen så har ersättningen i stället sänkts med ytterligare fem procent. Även vår personal vill ha löneökning om ett par procent varje år, fortsätter Pär Gyllfors.

Enligt Astma- och allergiförbundet har 700 000 invånare i länet allergi och 200 000 personer astma. Många får, enligt förbundet, inte rätt behandling, då de inte får komma till en specialist.

Bristen på allergologer är nämligen stor och förväntas öka då många allergiläkare går i pension de närmaste åren.

– Det här har varit känt länge. Och nu har krisen inom astma- och allergivården övergått i katastrof, säger Elisabet Olsson vid Astma- och allergiförbundet, till mitti.

Publicerad:

LÄS VIDARE