Skola sönderslagen och satt i brand

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5 | Foto: Lars Höglund

NYHETER

Åtta personer greps efter onsdagens upplopp i Tensta i Stockholm.

Ungdomar kastade sten mot polisen och startade fler bränder.

– Alla är släppta. Vi har hållit de förhör som vi behöver, säger Emma Isaksson vid Västerortspolisen.

Fyra personer, 15 till 20 år gamla, greps tidigare på onsdagen i Tensta efter att ha kastat sten på en polispatrull.

Vid 22.30-tiden fortsatte oroligheterna med bränder vid Bussenhusskolan. Sammanlagt greps i går åtta personer, enligt polisen.

– Det började med att man slagit sönder skolan, fönster och dörrar, och sedan fick vi rapporter om att man startat bränder, i eller i alla fall vid skolan, säger Simon Jonasson, stationsbefäl vid Västerortspolisen.

Mordbrand

Branden tog sedan i en av skolbyggnaderna och brann i väggarna samt taket, uppger polisen. Skolbranden rubriceras som mordbrand. Även tre bilar i ett garage sattes i brand.

– De materiella skadorna på Bussenhusskolan är omfattande. Det blir bekymmersamt när skolan är tänkt att öppna igen efter helgen. Där finns även en förskola, säger Simon Jonasson, stationsbefäl vid Västerortspolisen.

Under kvällen var upp till 21 polispatruller från flera polisdistrikt på plats i Tensta. De hjälpte även räddningstjänsten i deras arbete med att släcka elden.

– Det har också varit stenkastning mot räddningstjänsten och polisen, säger Simon Jonasson.

Våldsamt upplopp

Under natten greps två personer för våldsamt upplopp och en för skadegörelse. Polisen misstänker att kvällens kravaller startat med insatsen vid den första stenkastningen.

– Det är väl inte att spekulera för mycket att säga att det här kan vara en reaktion på det som hände då, säger Simon Jonasson.

Vid 02-tiden natten mot torsdag hade läget lugnat ner sig men polisen stannade kvar i området.

– Det har varit lugnt efter det sen. Vi har precis löst av patrullen, säger Emma Isaksson, tursekreterare till stationsbefälet vid Västerortspolisen vid 06.30-tiden.

Alla är frisläppta

Totalt var ett 30-tal ungdomar inblandade i oroligheterna. De vandaliserade också delar av badhuset och Tensta gymnasium.

Polisen fick in tio anmälningar om brott.

Ingen människa kom till skada under oroligheterna som klingade av under morgontimmarna. På torsdag morgon hade även alla gripna ungdomarna släppts på fri fot.

– Åklagaren beslutade det. Vi har hållit de förhör som vi behövt och ansåg att vi inte hade något mer för att hålla kvar dem, säger Emma Isaksson.

Brandplatsen är fortfarande avspärrad och polisen har kvar en patrull i området även under fredagen.

Publicerad: