Flera döda efter bilbomb i Turkiet

avNiklas Svahn, Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:

Dödssiffran riskerar att stiga

1 av 7

Minst 28 personer har dött och över 60 skadats efter en attack mot militärfordon i Turkiets huvudstad Ankara, rapporterar flera utländska medier.

Landets styrande parti AKP karakteriserar explosionen som en "terrorhandling", enligt AFP.

Tipsa | Aftonbladet

Explosionen inträffade vid 18.30-tiden lokal tid, klockan 17.30 i Sverige, nära en militär barack med sovsalar i de centrala delarna av Turkiets huvudstad Ankara. Explosionsplatsen ligger förhållandevis nära Sveriges ambassad i parlamentskvarteren.

Attacken utfördes mot en kolonn med militärfordon, enligt Ankaras guvernör Mehmet Kiliclar. Minst 28 personer har dött, 61 skadats och dödssiffran riskerar att stiga, rapporterar flera utländska medier som citerar turkiska myndighetspersoner. Explosionen fångades av en övervakningskamera och en stor rökpelare har setts stiga upp från platsen.

”Är en terrorhandling”

Explosionen var en bilbomb som gjort att lågorna slukat minst en buss med militärpersonal. Bussen hade stannat vid ett rödljus mitt i den värsta rusningstrafiken, säger turkisk militär. CNN:s turkiska edition rapporterar att åtminstone 20 ambulanser anlände till platsen.

En talesperson för det styrande partiet AKP karakteriserar explosionen som en "terrorhandling", enligt AFP.

Den turkiska polisen har spärrat av ett stort område runt explosionsplatsen. Både IS och PKK pekas ut som tänkbara attentatsgrupper, säger Soner Cagaptay, på tankesmedjan för politik i Främre orienten vid Washington Institute, till CNN. Men än så länge finns inga indikationer på vem som utfört dådet.

Turkiets president Erdogan säger att han kräver vedergällning efter attacken och säger att den överträffar alla "moraliska och humana gränser", skriver AFP.

Ankara befinner sig sedan tidigare i ett högt beredskapsläge efter en explosion i Ankara den 10 oktober då 103 personer dödades och 400 skadades. Då sprängde sig två självmordsbombare i luften under en kurdisk demonstration i vad som kom att bli den dödligaste attacken i Ankaras moderna historia, skriver AFP.

Den turkiske premiärministern Ahmet Davutoglu har meddelat att han efter den misstänkta attacken valt att ställa in sin planerade resa till Bryssel.

Kan inte utesluta svenska offer

Utrikesdepartementet, UD, avråder inte svenskar från att resa till Ankara men uppmanar däremot till försiktighet i staden. Bland annat ber man folk att undvika större folksamlingar, framförallt demonstrationer.

I nuläget kan man inte utesluta att det finns svenskar bland de skadade eller döda.

– Det kan vi väldigt sällan göra, vi kan inte utesluta det eftersom vi utgår från det som rapporteras i media och har även kontakt med lokala myndigheter om de som skadats eller omkommit. Det kan ta ett tag att fastställa, säger Joakim Edvardsson vid UD:s pressjour.

Han uppmanar svenskar som befinner sig i Ankara att höra av sig till anhöriga och meddela att de mår bra. UD avråder däremot från resor till områden i Turkiet närmare den syriska gränsen.

– Det gör vi i vissa fall. I regioner eller liknande där vi vet att det finns ett terrorhot eller otrygg närvaro, där kan man ge det som råd generellt, säger Joakim Edvardsson.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM