USA: IS genomför ett folkmord

Publicerad:
Uppdaterad:

Syrien/Irak. Islamiska staten (IS) håller på att genomföra ett folkmord på kristna, yazidier och shiiter i de områden som extremistgruppen kontrollerar i Syrien och Irak, anser USA.

"Enligt min bedömning är Daesh (IS) skyldigt till folkmord. . . Att sätta en etikett på dessa brott är viktigt, men ännu viktigare är att stoppa dem", säger den amerikanske utrikesminister John Kerry i ett uttalande.

Hans budskap är att USA ska göra allt för att ställa IS till svars för brotten, samt att USA för att skydda minoritetsgrupper förbereder för att befria områden som står under IS kontroll.

Ingen rättsföljd

Genom att börja använda begreppet folkmord ("genocide") blir det lättare för USA att argumentera för ökade krafttag mot IS, men det medför ingen rättslig förpliktelse för USA att göra mer.

– Det betyder ingenting juridiskt i den meningen att något visst juridiskt organ med automatik tar sig an denna sak. För att det ska bli en rättegång måste man veta vilka individer som kan åtalas för folkmord inför den internationella brottmålsdomstolen i Haag, säger folkrättsexperten Ove Bring till TT.

Han anser att uttalandet möjligen kan ha betydelse genom att åklagaren i den permanenta brottmålsdomstolen fortsättningsvis "håller uppsikt över frågan" och även om det finns individer som går att åtala.

Vidriga videor

IS svep genom Irak och Syrien på senare år har följts av videor på hur de extrema jihadisterna behandlar människor som står i vägen: avskurna halsar, avhuggna huvuden, dränkningar, personer som sprängs till döds.

"Faktum är att Daesh (IS) dödar kristna för att de är kristna, yazidier för att de är yazidier och shiiter för att de är shiiter", slår John Kerry fast och anklagar även IS för brott mot mänskligheten och etnisk rensning.

President Barack Obama har beordrat flygattacker mot IS, men USA gör inga större åtagande med soldater på marken. Enligt USA har anfallen från luften från 2014 minskat IS-kontrollerade områden i Irak och Syrien. Men John Kerry hade på torsdagen inget svar på frågan varför USA inte gjort mer för att förhindra det man ser som folkmord.

TT-AFP-Reuters

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN