KLART: Sanna Kallur uttagen till OS

avRasmus Senator

Deltar i sitt tredje olympiska spel: "Kommer göra mitt allra bästa"

Foto: TT

Här är Sanna Kallurs efterlängtade glädjebesked.

I dag gav SOK klartecken till att 35-åringen får tävla i OS i Rio de Janeiro.

– Det är otroligt härligt, säger Sanna Kallur till Sveriges Radio.

Sanna Kallur slog till med årsbästa 12.91 på 100 meter häck i finska Kuortane under midsommarhelgen.

Tiden var under internationella friidrottsförbundets kvalkrav för OS i Rio i augusti, men Sveriges olympiska kommittés (SOK) krav är hårdare: 12.80.

Beskedet huruvida Kallur skulle få en plats till OS har dröjt in i sista stund – men i dag kom det efterlängtade klartecknet.

Sanna Kallur får åka med till OS i Rio de Janeiro.

Gör sitt tredje olympiska spel

I och med beskedet gör 35-åringen sitt tredje olympiska spel efter att tidigare deltagit i Aten 2004 och i Peking 2008.

– Jag är naturligtvis hur glad som helst, tacksam och stolt. Det är otroligt härligt att jag lyckats ro hem den här satsningen som har pågått i åtta år, säger Sanna Kallur till Sveriges Radio.

Förbundskaptenen Karin Torneklint är glad över beskedet – och tror på goda resultat på plats i Rio.

– Jag tycker det är jätteroligt att hon får chansen. EM var ett stort steg framåt där hon fick springa två tuffa lopp. Jag hoppas och tror att hon går till final, det blir spännande att följa. En final är rimligt men att ta en medalj blir väldigt svårt, säger Torneklint.

"En himla härlig känsla"

Kallur blev därmed en av de nu totalt 151 svenskar som kommer tävla i OS.

Att hon tvingats till att tävla för att försöka klara kvaltiderna, säger hon själv har gett henne förutsättningarna att ta sig till OS.

– Jag har trott att det kunde bli verklighet men många stunder har det känts väldigt långt borta. Bara för ett år sedan så gjorde det ont när jag gick. Det är en sådan himla härlig känsla att jag faktiskt har en biljett till Rio och kan träna på och satsa på att komma dit i bra form, säger Kallur.

"Hennes envishet är olympisk"

Peter Reinebo, verksamhetschef i SOK, säger att förhoppningen är att ta fler medaljer än i London. Gällande Sanna Kallur anser han att hon kan konkurrera om en plats bland de åtta främsta på 100 meter häck.

– Hon har på ganska kort tid visat att hon kan prestera, att hon i en situation som är mästerskapslik får fram den nivån. Dessutom har hon en målinriktning och en envishet som är olympisk, säger Reinebo till Sveriges Radio.

Sanna Kallur vill själv inte spekulera kring eventuella finalplatser eller medaljchanser i Rio.

– Det är svårt och en gnutta onödigt. Det enda jag kan räkna med är att jag kommer göra mitt allra allra bästa. Vart det landar vet jag inte, säger hon.

Landslagsledaren Karin Torneklint:

– Det handlar inte bara om att ta en gräns, det är ingen statisk gräns, utan Sanna har bevisat att hon håller en jämn och stabil nivå, säger hon.

OS i Rio de Janeiro avgörs den 5-21 augusti.

■ ■ ■

Tider för Sanna Kallurs OS:

16 augusti: 14.00–16.40 försök.

17 augusti: 22.45–04.05: Semifinaler och final.

ARTIKELN HANDLAR OM