Första dödsfallet i självkörande bil

Av: Niklas Svahn

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

En förare till en av Teslas självkörande bilar har dött i en olycka.

Det är det första kända dödsfallet när autopiloten på en självkörande bil är aktiverad. Nu utreds händelsen i USA.

”Autopiloten blir bättre hela tiden, men den är inte perfekt och kräver fortfarande att förare är alert”, skriver Tesla i ett uttalande.

Olyckan med den självkörande Teslan av modell S inträffade den sjunde maj i år men har först nu blivit känd efter ett uttalande från företaget.

Kollisionen inträffade i Florida i USA på en delad motorväg när varken bilföraren eller autopiloten upptäckte ett vitt långtradarsläp mot den ljusa himlen, uppger företaget.

Teslan kom in under släpet och det första av bilen som krockade var vindrutan. Bromsarna aktiverades inte och mannen dog, skriver sajten The Verge.

Befinner sig i betafasen

Företaget skriver i sitt uttalande att om bilen hade krockat i fram eller bak på släpet så hade bilens säkerhetssystem ”troligen förhindrat allvarliga skador, som det har gjort i flertalet andra liknande händelser.” Tesla noterar också att föraren är ytterst ansvarig för bilen, även med autopiloten på.

"Det här är det första kända dödsfallet på över 130 miljoner miles (20,9 miljoner mil) där autopiloten var aktiverad", uppger företaget, som också skriver att det bland alla fordon i USA inträffar ett dödsfall på varje 15,1 miljoner mil. I världen uppges siffran vara ett dödsfall per 9,6 miljoner mil.

Företaget skriver vidare att förare förväntas hålla händerna på ratten trots autopilot. Förare måste också godkänna autopiloten är i ”betafasen”, alltså inte helt värdigutvecklad.

Utredning mot Tesla

Men systemet har fått kritik för att ha släppts för snabbt, inte minst från konkurrenten Volvo, som också utvecklar självkörande bilar.

– Det (systemet) ger dig intrycket att det gör mer än du tror, säger Trent Victor, tekniskt ansvarig för kollisionsförhindring vid Volvo, i en intervju med The Verge.

Nu har den amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheten NHTSA inlett en utredning mot Tesla för att undersöka om autopiloten fungerat korrekt vid olyckan.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN