”Tre rätters klasshat mot Andreas Granqvist”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Varför har Frankrike misshandlat Thierry Henry de senaste tio åren och hur jobbigt har de det nu när han tar över Monaco?

Johanna dyker ner i det monegaskiska tränarbytet och Simon bjuder på en pseudopsykologisk analys över relationen mellan medierna och Les Bleus mesta målskytt genom tiderna.

I veckans Football Radical avhandlas problemet med fotbollens eskalerande exakthet och varför Andreas Granqvists trerättersmiddag får vissa att gå i spinn.

– Det är väl en ny form för det vi brukar kalla klasshat, slår Simon fast i Sportbladets podcast.

Veckans avsnitt ”Granen och glasshatet” börjar med en Olof Palme-parafras men hittar snabbt till den inhemska fotbollsdebatten i Benin.

Dessutom berättar Johanna om en händelse som tittarna aldrig fick se under sommarens fotbolls-VM hos SVT, och som Simon utnämner till ”ett oerhört public service-svek”.

– Jag väntade och väntade på att André Pops skulle ge mig inlägget för att jag skulle sätta dit den. Det är sommarens stora VM-besvikelse, säger Johanna.

Varför erkänns inte Henry?

Vi får också höra om franska mediers parterapi med Thierry Henry med anledning av Henrys utnämning som tränare för Monaco. Varför har han aldrig fått ett riktigt erkännande i sitt hemland?

Veckans program präglas mat och gastronomi och de omedelbara jämförelserna med dagens fotboll. Det skickas en slängkyss till den gamle Real Madrid-eleganten och humanisten Jorge Valdano och diskuteras huruvida Andreas Granqvist drabbats av tre rätters klasshat och varför den analysen är så frånvarande i svensk fotbollsjournalistik.

– Vi har svårt att prata om de här sakerna utifrån ett klassperspektiv, i stället hånar vi fotbollsspelare för att de har fula kläder, blingade bilar, hemsk inredning och så vidare, eftersom det nästan alltid ligger en nyrik air över deras livsstil, säger Johanna.

Vi nuddar också vid Zlatan Ibrahimovics och Leo Messis oväntat höga skolbetyg och Fabio Capellos bollkänsla för konst.


Lyssna på podden Football Radical med Bank & Frändén ovan!

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.