Mobiler med vikbar skärm snart verklighet

Frågan är vem som hinner först – Samsung eller Huawei

Av: Babs Drougge

Publicerad:
Samsung tros avtäcka sin vikbara telefon redan 7 eller 8 november 2018.
Foto: Samsung
Samsung tros avtäcka sin vikbara telefon redan 7 eller 8 november 2018.

Både Samsung och Huawei arbetar på telefoner som går att böja eller vika – rätt över skärmen.
Nu går Samsung ut med en subtil ”bekräftelse” av att mobilen kan visas upp redan nästa månad.

Trodde du att vikbara mobiler hörde 00-talet till? Tänk om.

De är i allra högsta grad en del av framtiden, om än i en annan tappning. Varken knappar eller gnisslande gångjärn gör comeback när teknikjättarna utvecklar sina vikbara telefoner – nu är det hela skärmen som viks på mitten.

Samsung gick redan 2013 ut med att de var i färd med att ta fram en sådan telefon, men än har ingen fysisk prototyp visats upp. Sedan 2014 har teknikentusiaster fått hålla till godo med en konceptuell video av hur framtidstelefonen skulle kunna se ut.

Foto: Samsung
Från en konceptuell video som Samsung släppte 2014.

Men nu verkar framtiden vara något närmre än många vågat hoppas på, skriver The Verge.

Samsung publicerade nämligen en kryptisk video på Twitter förra veckan, som av många tolkas som en stilla bekräftelse av att den vikbara telefonen kommer att visas upp vid Samsungs event redan i november.

Den tio sekunder långa videon innehåller inga enorma mängder information, men desto mer sägs mellan raderna. Förutom texten ”Where now meets next”, samt datum för eventet, visar en animation hur ett streck öppnas upp till en pil – misstänkt likt hur en vikbar telefon öppnar sig.

Samsungs vd DJ Koh antydde i en intervju med CNBC i september att produkten kunde presenteras redan i år, och videon ses därför som ytterligare en bekräftelse på detta.

Så sent som för ett par dagar sedan gick även ärkekonkurrenten Huawei ut med att de arbetar på en telefon av samma typ, och vem som vinner kapplöpningen mot att vara först återstår alltså bara att se.

Publicerad:

LÄS VIDARE